SAVEZ nemačkih poreskih obveznika objavio je danas svoju redovnu "Crnu knjigu" u kojoj se navode brojni primeri besmislenog trošenja poreznih sredstava.

Propalo uvođenje putarina za automobile

Kao jedan od najeklatantnijih primera uludo utrošenih poreskih sredstava navodi se i propali projekat uvođenja putarina za putnička vozila, koji je, zbog diskriminacije ostalih građana EU, odbacio Evropski sud.

"Pored 83 miliona evra, koliko je stajala priprema ovog projekta, sada slede i odštetni zahtevi firmi uključenih u projekat, koji bi mogli da premaše granicu od nekoliko stotina miliona evra", stoji u "Crnoj knjizi" koju Savez nemačkih poreskih obveznika objavljuje jednom godišnje.

"Crna knjiga" kao primer besmislene potrošnje navodi i menjanje ploča na auto-putu na istoku zemlje, koja je ukazom iz državnog puta pretvorena u auto-put.

"Samo za menjanje saobraćajnih tabli koje su na auto-putevima plave, a na državnim žute boje, utrošeno je 2,85 miliona evra. Osim da su table druge boje vozači ne primećuju nikakvu drugu promenu, jer je put i pre imao dve kolovozne trake u svakom smeru", navodi se u knjizi.

Berlinska gimnazija kupila umetničko delo za skoro 100.000 evra

Na polju obrazovanja, istaknuto mesto na "crnoj listi" zauzeo je primer jedne berlinske gimnazije. Uprava te škole odlučila je da za 92.500 evra nabavi jedno minijaturno umetničko delo, gnezdo od čistog zlata.

Delo je ubrzo ukradeno, a Savez poreskih obveznika pita se ko je pri trenutnom manjku od gotovo četiri milijarde evra, koliko samo berlinskim školama nedostaje za sanaciju i modernizaciju, došao na ideju da odobri kupovinu umetničkog dela za gotovo 100.000 evra.

Izgradili biciklističku stazu za 270.000 evra, nikad nije dobila upotrebnu dozvolu

U "Crnoj knjizi" navode se i drugi primeeri apsurdnog trošenja poreskog novca poput izgradnje biciklističke staze za 270.000 evra, koja nikada nije puštena u promet jer joj, zbog činjenice da prolazi kroz zaštićeno područje, nikad nije izdata upotrebna dozvola.

Posebno zanimljiv primer besmislenog trošenja novca poreskih obveznika predstavljaju kante za smeće na solarnu energiju u Kelnu, za koje se ispostavilo da za obradu otpada troše mnogo više energije te je tako zbog dodatnih akumulatora cena po kanti daleko premašila prvobitno planiranih 8000 evra.

(indeks.hr)