KLjUČA U VELIKOJ BRITANIJI: Desetine hiljada ljudi na ulicama Londona, žele novi referendum, ismevaju političare (FOTO / VIDEO)

Novosti online

19. 10. 2019. u 18:58

КЉУЧА У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ: Десетине хиљада људи на улицама Лондона, желе нови референдум, исмевају политичаре (ФОТО / ВИДЕО)

AP Photo

Desetine hiljada građana izašle su na ulice Londona zahtevajući novi referendum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije
Desetine hiljada građana izašle su na ulice Londona zahtevajući novi referendum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Istovremeno u britanskom parlamentu vodi debata o sporazumu koji je premijer Boris Džonson postigao s Briselom o Bregzitu, do koga bi trebalo da dođe 31. oktobra.

Kako javlja Rojters, demonstranti su se okupili u Park lejnu odakle su, noseći zastave EU, krenuli kroz centar grada ka parlamentu.


Mnogi su nosili transparente s porukama u kojima se, između ostalog, Bregzit upoređuje sa izborom predsednika SAD Donalda Trampa, neki su bili obučeni u razne kostime, od kojih jedna grupa kao voće i povrće, a neki su nosili lutke ismevajući političare, pre svega premijera Borisa Džonsona.

Džejms Makgrori, direktor kampanje Glas naroda, koja je organizovala ove demonstracije, izjavio je da bi vlada morala da smiri bes proevropljana i da održi novi referendum o članstvu zemlje u EU.


"Ovaj novi sporazum ne odgovara onome što je ljudima obećano, tako da je jedino ispravno da dobiju drugu šansu da se izjasne", rekao je Makgrori.

Na referendumu 2016. 17,4 miliona građana, odnosno 52 odsto, podržalo je Bregzit, dok je 16,1 milion (48 odsto) bilo protiv.

Prema poslednjim ispitivanjima javnog mnjenja, u javnosti je došlo do izvesnog pomeranja u korist ostanka zemlje u EU, ali nije izvesno da li i do odlučnog preokreta.

Takođe, mnogi građani su izjavili da im je pitanje Bregzita postalo dosadno.

Od jula 2017. u 204 od 226 ispitivanja javnog mnjenja većina ispitanika izjasnila se za ostanak u EU, a u sedam za Bregzit.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Pa Vidi Ovako

19.10.2019. 19:36

Sve mi ovo jako liči na 9.mart, koji u baš Britanci i njihov MI6 režirali. Ipak se sve i svakom vraća, i dobro i zlo, po zasluzi.

Zaki

19.10.2019. 19:44

bravo...samo da se zaguzva pa da milicija krajine ide da smiruje...i oni su nama "pomogli"

Мица Хаубица

19.10.2019. 21:09

ови не фермају ни Краљицу која је потписала излазак из ЕУ

Ako Boga ima

19.10.2019. 23:58

nama, Srbima, reči svoje treba da opravda. Rekao je da ostanemo mirni jer: OSVETA JE MOJA. Strpljivo čekamo.