U restoranu nemačkog Bundestaga trebalo bi u ponudi da bude više nemačkih jela, zatražila je zamenica šefa vladajuće poslaničke grupe CDU Gita Koneman.

„Patka iz Francuske, pečurke iz Poljske, meso iz Argentine“, to su stvari koje se mogu naći na jelovniku u skupštinskom restoranu, zbog čega je Koneman uputila javnih zahteva za okretanje domaćim proizvodima.

Svega 20 odsto proizvoda u restoranu Budenstaga je iz Nemačke, napisala je ona na svom profilu na društvenim mrežama, ocenivši da je to neshvatljivo.

Nemački poljoprivrednici, ribari, uzgajivači voća i povrća trebalo bi od Bundestaga da dobije određenu pohvalu za svoje proizvode i rad, napisala je poslanica u pismu partijskom kolegi i predsedniku nemačke skupštine Volfgangu Šojbleu.


PROČITAJTE JOŠ: Tramp tužio Kaliforniju

Koneman je ukazala da postoji mnogo razloga da se Nemačka ponosi svojim namirnicama, koje su cenjene u svetu.

„Samo nemački Bundestag to ne čini i ne šalje poruku snaženja domaćim proizvođačima namirnica“, kritikovala je ona.

Apelovala je na Šojblea da promeni situaciju u rerstoranu Bundestaga i upitala „ da li gospodi poslanicima nije dovoljno dobro nemačko meso“.

Kao argument za više nemačkih proizvoda u restoranu Bundestaga, ona je navela i klimatske aspekte, ističući se kraćim putevima transporta smanjuje i količina štetnih gasova.

„Gde piše nemački Bundestag tu bi trebalo i da stoji da se u njemu nalaze pre svega proizvodi iz Nemačke“, naglasila je poslanica.

Koneman je apelovala na Šojblea da utiče na odgovorne da više nemačkih namirnica stavljaju na kartu restorana i kantinama Bundestaga.

„Parlament bi trebalo da bude dobar primer i ambasador nemačkih namirnica“, zaključila je ona.