Tramp ponovo optužuje Kinu za valutne manipulacije

Tanjug

ponedeljak, 05. 08. 2019. u 19:09

Трамп поново оптужује Кину за валутне манипулације

Foto Tanjug / AP

Američki predsednik Donald Tramp optužio je danas Kinu za manipulisanje nacionalnom valutom, u uslovima dalje eskalacije trgovinskog rata između dve najveće svetske ekonomije
Američki predsednik Donald Tramp optužio je danas Kinu za manipulisanje nacionalnom valutom, u uslovima dalje eskalacije trgovinskog rata između dve najveće svetske ekonomije.

"Kina je spustila kurs svoje valute na gotovo istorijski minimum. To se zove ''manipulacija valutom''. Čujete li Federalne rezerve (Fed)? Ovo je veliki prestup koji će vremenom znatno oslabiti Kinu!", napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Kineske vlasti su ranije danas dozvolile da kurs juana padne na najniži nivo u više od decenije. Juan se trgovao na nivou od preko sedam juana za američki dolar, što je pojeftinilo kineske proizvode, navodi CNBC.

PROČITAJTE JOŠ - Tramp preti Evropi i Kini

Narodna banka Kine (PBOC) je, međutim, negirala da devalvaciju juana koristi kao kontrameru za američke tarife.

PROČITAJTE JOŠ -  Tramp: Od 1. septembra takse od 10 odsto na kineske proizvode

Guverner PBOC-a Ji Gang je izjavio da se Kina "neće baviti devalvacijom u cilju jačanja konkurentnosti, da neće koristiti kurs u konkurentske svrhe i da neće koristiti kurs kao sredstvo u suočavanju sa spoljnim poremećajima, kao što su trgovinski sporovi".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije