Požari besne u Španiji, nagi na ulicama u Nemačkoj, kupanje kod Ajfelove kule (FOTO)

G. ČVOROVIĆ

petak, 28. 06. 2019. u 05:52

Пожари бесне у Шпанији, наги на улицама у Немачкој, купање код Ајфелове куле (ФОТО)

Francuska Foto AP

Veliki deo Evrope ovih dana je u crvenom zbog visokih temperatura. Vreli talas iz Sahare se pokrenuo početkom nedelje, a vrhunac dostiže u petak i u subotu


PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

VELIKI deo Evrope ovih dana je u crvenom zbog visokih temperatura. Vreli talas iz Sahare se pokrenuo početkom nedelje, a vrhunac dostiže u petak i u subotu, kada se u nekim gradovima predviđa temperatura i preko 45 stepeni celzijusa, pa se već govori o "paklenoj sedmici".

Znak za uzbunu dat je u čak 78 od 96 francuskih departmana. Najtoplije je bilo u Nimu, gde je zabeleženo 42 stepena, a danas se očekuje 45. U Parizu su temperature čak za 15 stepeni više od junskog proseka, pa je i fontana na Trgu Trokadero, kod Ajfelove kule, pretvorena u "bazen".

Na Svetskom prvenstvu u fudbalu za žene spiker navijače redovno poziva da popiju po gutljaj. Igračice zbog vrućine imaju pravo na sudijske pauze tokom meča.

Pročitajte još - STIŽE TOPLOTNI TALAS: Očekuje se preko 40 stepeni, službe u pripravnosti

U velikim gradovima dozvoljeno je korišćenje samo onih automobila koji najmanje zagađuju okolinu, uz pretnju kazne od 68 evra i isključenje iz saobraćaja. Bolnicama stiže veći broj poziva za pomoć. Neke škole u najvrelijim područjima su zatvorene.

Nemačka Foto EPA

Nemačka policija je u Brandenburgu zaustavila nagog motociklistu, čija je fotografija samo sa kacigom i sandalama obišla društvene mreže. Uhvaćen je i nagi čovek na električnom trotinetu, a na obalama reke Izar policija je u Minhenu od žena tražila da pokriju grudi. U Nemačkoj je postignut junski rekord od 38,6 stepeni. Požar je na stotinak kilometara od Berlina uništio sto hektara.

Španija Foto AP

U Madridu se danas očekuje preko 40 stepeni, a u Đironi 44. U Kataloniji je izgorelo 3.500 hektara šume. Vrelo je i u Češkoj i Poljskoj i Grčkoj. U Ženevi su otkazane školske svečanosti, a u Luksemburgu su škole zatvorene.

Pročitajte još - Toplotni talas usporio nemačke autoputeve; Izmereno rekordnih 38,6 stepeni u junu

ITALIJA DO PLUS 50!

Italijansko Ministarstvo zdravlja je objavilo crveni meteoalarm u 16 gradova duž Apeninskog poluostrva u očekivanju temperatura do 50 stepeni Celzijusovih, pošto se udružuju visoke temperature sa visokim stepenom vlažnosti.

Od Bolcana, preko Firence, Rima, gde se već u četvrtak stiglo do 40 stepeni, uz nesnosni smrad, zbog problema prestonice sa smećem, danas će se na spisku crvenog alarma naći 16 gradova, među kojima i Bari, Bolonja, Milano, Napulj, Torino, Venecija, Verona.

(M. O.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije