STIŽE TOPLOTNI TALAS: Očekuje se preko 40 stepeni, službe u pripravnosti

G. ČVOROVIĆ

24. 06. 2019. u 23:46

СТИЖЕ ТОПЛОТНИ ТАЛАС: Очекује се преко 40 степени, службе у приправности

AP Photo

U velikim gradovima stanovi u principu nemaju klima-uređaje. Zbog dosad niže srednje temperature leti ne postoji navika da se instaliraju

PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA

TOPLOTNI talas preti Francuskoj. Najavljuje se šest tropskih dana uz temperature više od 40 stepeni u Parizu. Vlasti su zbog toga preduzele niz preventivnih mera, kao što su stalni kontakti sa usamljenim starim osobama, otvaranje rashlađenih prostorija u opštinama, postavljanje raspršivača vode na ulicama, otključavanje nekih parkova noću ili deljenje ventilatora vrtićima i školama. Ali, bez klima-uređaja!

Pročitajte još: Zemljotres pogodio Indoneziju, nema opasnosti od cunamija

U velikim gradovima stanovi u principu nemaju klima-uređaje. Zbog dosad niže srednje temperature leti ne postoji navika da se instaliraju. Ali, i za one koji bi hteli, to je gotovo neostvarivo, jer je praktično nemoguće dobiti dozvolu za postavljanje spoljnog uređaja, zbog ruženja fasada, ali i buke i pregrevanja planete. U pomoć mogu, eventualno, da priskoče "pingvini", koji izbacuju vazduh kroz prozor.

Situacija je tim gora, kada se ima u vidu slaba opremljenost vozila gradskog saobraćaja. Rashladne uređaje ima samo pet novijih od 14 linija metroa, dok je čak 94 odsto od 4.700 autobusa bez klimatizacije. Uvođenje se očekuje od 2020. do 2025. godine. U prigradskom saobraćaju, iznutra se hlade samo nove kompozicije. Čak i ona vozila koja imaju "klimu", moraju da dobiju dozvolu od direkcije da mogu da je uključe zbog zaštite prirodne okoline, a tokom ovih vrelih dana to će svakako moći.


Pročitajte još: NEVREME POGODILO DUBAI: Putevi potopljeni, građani na ulicama u šoku gledaju vodu (VIDEO)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Parizanin

25.06.2019. 00:55

Citam i ne verujem sta pisete. Inace ja u Parizu instaliram klime, sto se tice narusavanja fasada je tacno. Ali mogu vam reci da 50% stanova cak i vise Imaju klime koje se postavljaju na drugaciji sistem, tj sa vodenim hladjenjem. I zato nema toliko nakaradnih i ruznih uredjaja na fasadama.Inace u 99% firmi butika restorana klime postoje ali bez spoljnih uredjaja.