PEKING ODLUČAN: Dešavanja u Hong Kongu naša unutrašnja stvar

Tanjug

15. 06. 2019. u 23:46

ПЕКИНГ ОДЛУЧАН: Дешавања у Хонг Конгу наша унутрашња ствар

Protesti u Hong Kongu
Foto: Tanjug/AP

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da dešavanja u Hong Kongu kineska unutrašnja afera i nijedna zemlja, organizacija ili pojedinac nemaju pravo da se mešaju
Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da dešavanja u Hong Kongu kineska unutrašnja afera i nijedna zemlja, organizacija ili pojedinac nemaju pravo da se mešaju.

Ovo saopštenje dolazi nakon što je lider Hong Konga, pod pritiskom zbog javnih protesta, najavio suspenziju predloženog zakona koji bi omogućio izručenje osumnjičenih za krivična dela Kini, prenosi Rojters.


Portparol ministarstva Geng Šuang izjavio je da je Kina odlučna u tome da zaštiti suverenitet i sigurnost zemlje, i prosperitet i stabilnost Hong Konga, koji je neosporan.

Formula "jedna zemlja, dva sistema" po kojoj kineska vlada upravlja Hong Kongom od 1997. godine, "ozbiljno" je stavljena u praksu i slobode naroda Hong Konga u potpunosti su garantovane, kaže Geng Šuang u izjavi objavljenoj na sajtu ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

KP Kine

16.06.2019. 10:55

@Anonymous B - Znači Kina ne traži kriminalce nego neistomišljenike iz Hong Konga. Kao što BIH traži "kriminalce" iz Republike Srpske.

Crvena panda

16.06.2019. 16:45

@Anonymous B - Kada bi se cekalo da se o svim pitanjima postigne konsenzus putem dugih i neizvesnih demokratskih procedura i debata, ili da se sudski procesi zavrse pa da se zna sta je dobro a sta loše, izgubilo bi se dragoceno vreme da se reaguje u opstem interesu. O opstem interesu zato nekada moraju da odlučuju elite, lideri, potezi pera. Ne moze se realnost podrediti ideji ili zamisli o tome sta je demokratija, a pogotovo predstavama o demokratiji koju imaju pojedinci i grupe u tako mnogoljudnoj zemlji.

alex miles

16.06.2019. 04:39

"nema da se mesa..." Ukljucujuci i srpske babuskare sa svojim slonovskim SURLAMA koji su poznati po tome !

Cvet soli

16.06.2019. 05:58

Teško je vratiti centralizovan nacin upravljanja i vrednosti socijalne drzave negde nakon godina i godina uvezbavanja demokratije. Naročito ako se primila, iako je prvobitno bila ponudjena kao slatka pilula, kojom su kolonizatori umirivali bes kolonizovanih. A sebi davali kredibilitet i opravdavali komforom oduzete slobode zarad imperijalizma u 'belim rukavicama'. Drame običnih ljudi koji moraju se vrate posle toga u okrilje svog velikog brata slicne su i na istoku i zapadu pa ih treba razumeti.

Раде

16.06.2019. 09:25

Anonimus B а Енглези и САДисти где им је гурати нос...