Nezvani gosti na krovu Notr Dama

G. ČVOROVIĆ

četvrtak, 18. 04. 2019. u 21:02

Незвани гости на крову Нотр Дама

Notr Dam,Foto Tanjug/Ap

Istražitelji i dalje ispituju radnike zaposlene na obnovi Bogorodičine crkve, pokušavajući da saznaju uzroke požara na čuvenoj gotskoj katedrali

PARIZ-OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

ISTRAŽITELjI i dalje ispituju radnike zaposlene na obnovi Bogorodičine crkve, pokušavajući da saznaju uzroke požara na čuvenoj gotskoj katedrali. U četvrtak su prvi put mogli da uđu u unutrašnjost zdanja, koje je osigurano potpornim stubovima. Moraće da pretresu pet hiljada kvadrata raskvašenog šuta, tražeći dokaz o uzrocima vatre.

Osim glavne sumnje da je reč o varnici na instalaciji za spoljni lift, razmatraju se i mogućnost pregrevanja električnih razvodnika, neohlađeni var ili, možda, neoprezno bačen pikavac. Enigma je i zašto se vatra tako brzo širila.

Istovremeno, u javnost je procurilo da su se, postavljenim skelama na vrh Notr Dama peli i obični građani! Naime, otkako su postavljene, za nešto više od godinu dana, redovna su meta mladih grupa željnih izazova, onih koji se inače penju po spomenicima, katedralama i zgradama. Zbog svega, još ranije su postavljeni bodljikava žica i alarm. Istraga, za sada, međutim, ne pridaje veći značaj ovoj mogućnosti, iz dva razloga - zato što se nezvani gosti na ovaj način uvlače uglavnom kasno noću i zato što se alarm nije oglasio.

Pročitajte još - ZGARIŠTE U PARIZU: Prvi snimci Notr Dama iz vazduha (VIDEO)

Paralelno sa istragom, ubrzano se priprema obnova. Saznalo se, tako, da bi budući toranj mogao da bude - moderan! Ni izgoreli toranj, koji je postavljen 1860. godine, nije bio kopija originala izgrađenog 1250, već se inspirisao nacrtima za crkvu u Orleanu.

A dok traje obnova, na trgu ispred delimično oštećene katedrale, koja je zatvorena za posetioce, biće postavljena privremena drvena crkva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Jo pariz

19.04.2019. 02:27

Nikakva enigma.vatra se brzo sirila zato sto su je oni i postavili profesionalno precizno.

Тео

19.04.2019. 05:58

И Косово кад је горело било је више незваних гостију!Па никог није било брига!

PHD zastite na radu&MS Ekoloskog gradjevinarstva

19.04.2019. 07:04

Prosto je neverovatno koliko se malo brine o ovakvim gradjevinama Notr Dam ocigledno nije imala "sprinklere" specijalne naprave us same grede konastrukcije krova kao i sa strane koji se automatski aktiviraju u slucaju bilo kog manjeg ili veceg pozara.Drugo nisu imali zaduzene radnike sa vatrogasnim znanjem koji su prisutni na gradilistu 24 sata sa specijalnim aparatima za uklanjanje oksigena i time sprecavaju vatru. Slicno se desilo i Srpskoj crkvi u NYC za vreme Uskrsa plus alkohol

Koja D Inn

19.04.2019. 07:59

kako je ispitano sta je uzrok pozara na crkvi Sv Sava u Njujorku...zasto se pozar tako brzo sirio...? ?