Novi produžeci za bregzit bez kraja

GORAN ČVOROVIĆ

sreda, 10. 04. 2019. u 18:49

Нови продужеци за брегзит без краја

Donald Task, Tereza Mej i Angela merkel AP Photo

U Briselu u sredu održan novi vanredni samit o izlasku Velike Britanije iz Evropske Unije. Tusk predlaže celu jednu dodatnu godinu za mirne pripreme

BRISEL

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

BRISEL je predložio Londonu novo odlaganje "bregzita" za 31. oktobar, sa mogućom revizijom odluke u junu. To je zaključak juče održanog vanrednog samita na kome je na dnevnom redu bilo ko zna koje po redu odlaganje u nizu, što već ozbiljno zamara sve u Uniji i na Ostrvu. Na samo dva dana od predviđenog, već produženog roka, u opciji su bile dve mogućnosti: kratak ili dugi produžetak. Kraća verzija podrazumevala je 30. juni, koji je zatražila Mejova, duga, daleki april sledeće godine. Pola sata posle ponoći, izvori bliski sastanku saopštili su da je izabrana treća verzija, kao i često do sada.

Nikome se nije preduzimao rizik izlaska u haosu koji bi napravio veliku pometnju na celom kontinentu, i za građane, i za biznis, s obe strane. Zato je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk predložio dodatnu godinu mirne pripreme, čak i više nego što su Britanci tražili. Posle dugog većanja, pronađen je kompromis.

Time bi trebalo da se izbegnu novi samiti i dodatna neizvesnost, da bi EU mogla da se usredsredi na druge konkretne probleme. Za to vreme, Velika Britanija će biti članica kao i svaka druga, sa svim pravima i obavezama.

Pročitajte još: KRAH BREGZITA: Parlament odbacio predlog Tereze Mej

Čak je i Francuska, koja je daleko tvrđa od Nemačke po pitanju produžetaka, bila, pred sastanak, za novi rok, ali pre za kraći, nego za duži. Mejova je dan ranije bila u Berlinu i Parizu, da bi ispregovarala ono do čega joj je stalo.

U Francuskoj se pribojavaju se da bi šteta od britanskih konzervativaca u evropskim institucijama mogla da bude veća od neuređenog "bregzita". A Makron je od opstanka EU napravio svoj politički razlog postojanja. Zato su Mejovoj postavili uslove, a to je da se, na primer, tokom dodatnog roka, Britanci ne mešaju u izbor novog predsednika Evropske komisije ili oko evropskog budžeta.

S druge strane, kad bi London napustio EU bez dogovora, Nemačka bi bila najviše ekonomski pogođena evropska država. Razmena između dve zemlje prošle godine je iznosila 120 milijardi evra, a Nemačka bi tako ugrozila i svoj najveći suficit koji ostvaruje u spoljnoj razmeni, od čak 47 milijardi.

MERKELOVA POMIRLjIVIJA OD MAKRONA

Nemačka kancelarka Angela Merkel obećala da će da se bori do kraja da bi se izbegao neusaglašeni "brezit" i da će biti pomirljivija od francuskog predsednika Makrona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

zoran

11.04.2019. 07:31

Ja sam to vec odavno rekao da Englezi od svega prave teatar i nista drugo. Oni iz EU ne izlaze.