Medvedev: Rusija ne pretimo nikome, rat nam nije u genima

Tanjug

05. 03. 2019. u 10:28

Rusija ima "genetski otpor" prema ratu i teži da ima savremeno, visoko precizno oružje samo kao faktor odvraćanja (neprijatelja), izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev

Медведев: Русија не претимо никоме, рат нам није у генима

Foto Tanjug/Ap

Rusija ima "genetski otpor" prema ratu i teži da ima savremeno, visoko precizno oružje samo kao faktor odvraćanja (neprijatelja), izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

On je to rekao u intervjuu za Luksenburg vort, prenosi TASS.

Kako je Medvedev rekao, Rusija nikome ne preti i ne namerava nikoga da napada niti da sa bilo kim ratuje i dodao da nove ruske hipersonične rakete karakteriše brzina.

"Mi, naravno, težimo da imamo najsavremenije i najefikasnije oružje. Ali, ponavljam još jednom, ne da bismo napadali. Može se reći da imamo genetski otpor prema ratu. Smatramo da je naš nuklearni arsenal isključivo faktor odvraćanja i garancija nacionalne bezbednosti Rusije", rekao je Medvedev.

Kako je rekao, svaki pokušaj nuklearne ucene povećava napetosti i da bi bilo najbolje da se svo američko oružje vrati u SAD.

"Svaki pokušaj nuklearne ucene, po našem mišljenju, dovodi do povećanja međunarodnih tenzija. Mi smo zainteresovani za mir i stabilnost u Evropi i, naravno, vodimo dijalog sa zemljama-članicama NATO-a. Mi sarađujemo s njima po čitavom nizu pitanja, sarađujemo konstruktivno i očekujemo od naših partnera isti pristup", rekao je ruski premijer.

Pročitajte još - Medvedev: Biće para za odgovor Americi


Prema njegovim rečima, svet će biti mirniji kada se svo američko nuklearno oružje vrati na teritoriju SAD, a infrastruktura u Evropi, koja im omogućava skladištenje, održavanje i brzo raspoređivanje tog oružja, bude eliminisana.

Medvedev je dodao da se to tiče i vojnih vežbi u vezi s pripremom upotrebe nuklearnog oružja koje se redovno održavaju u zemljama NATO-a.

"Ove vežbe ne dodaju ništa osim nepotrebnog uzbuđenja, pre svega samim zemljama NATO-a", rekao je Medvedev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

uhapsite semafor

05.03.2019. 12:19

ajde?gruzija moldavija ukraina sirija pokusaj u makedoniji u crnoi gori i venecueli!rus plete samo tako ono na kvarno!putko ce si molis trampa za humantarnu pomoc zime hladne i gladne dolaze!

Sadjitarius

05.03.2019. 14:57

To jeste istina,Rusija nije agresorska nacija,ali ume da bude vrlo surova kada krene da se brani,ali i kada oslobadja druge.To je Srbija mogla da oseti kada je ušla Crvena armija.Ima dokumentovano kako Rusi nisu bas bili "slatki" kada su uleteli u naš prostor,bez obzira sto su bili na nasoj strani.