Islamska država pogubila skoro 700 ljudi u manje od dva meseca

Tanjug

19. 12. 2018. u 13:10

Na istoku Sirije teroristi Islamske države pogubili su skoro 700 talaca u nepuna dva meseca, saopštila je danas sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji

Исламска држава погубила скоро 700 људи у мање од два месеца

Ilustracija / Foto Tanjug-AP

Na istoku Sirije teroristi Islamske države pogubili su skoro 700 talaca u nepuna dva meseca, saopštila je danas sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji.


Kako je Opservatorija saopštila, žrtve su neki od 1.350 civila i boraca koje Islamska država (ID) drži kao taoce u oblasti nadomak granice sa Irakom, prenosi Rojters.

DŽihadisti kontrolišu malu kopnenu oblast istočno od sirijske reke Eufrat u blizini grada Hadžin, u koji su snage kojima SAD pružaju podršku ušle ovog meseca.


PROČITAJTE JOŠ: Uhvaćen ozloglašeni dželat Islamske države

Sirijske demokratske snage (SDF) koje predvodi milicija sirijskih Kurda (YPG), nekoliko meseci su se tamo borile protiv ID uz pomoć vazdušnih i specijalnih snaga SAD, podseća britanska agencija.

Glavnokomandujući SDF Mazlum Kobani kazao je prošle nedelje za Rojters da se najmanje 5.000 boraca ID nalazi u toj enklavi među kojima je veliki broj boraca iz inostranstva, kao i da izgleda da su svi oni spremni da se bore do smrti.

Samoproklamovani Kalifat Islamske države doživeo je krah usled mnogobrojnih ofanziva koje su sprovedene protiv njega širom Iraka i Sirije, podseća agencija, ali dodaje da borci ID ipak i dalje vrše operacije i izvode napade iz pomenutog pustinjskog graničnog regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije