Generalka u Dženeral Motorsu - otpušta 14.700 ljudi u SAD

Tanjug

26. 11. 2018. u 21:42

Генералка у Џенерал Моторсу - отпушта 14.700 људи у САД

Foto Tanjug, AP

Dženeral Motors (GM) se sprema da zatvori fabrike u Mičigenu, Ohaju, Merilendu i Kanadi i da sreže broj zaposlenih za 15 odsto u okviru šireg plana za smanjenje troškova

Dženeral Motors (GM) se sprema da zatvori fabrike u Mičigenu, Ohaju, Merilendu i Kanadi i da sreže broj zaposlenih za 15 odsto u okviru šireg plana za smanjenje troškova koji je kreiran s ciljem povećanja profita kompanije, javlja portal "USA tudej".

Agencija AP precizira da će GM otpustiti 14.700 fabričkih radnika i administrativnog osoblja u Severnoj Americi, čija su primanja fiksna, i da će se na listi za eventualno zatvaranje naći pet pogona.

Smanjenje će obuhvatiti 8.100 zaposlenih na administrativnim poslovima, od kojih će jedan deo dobiti paket akcija kompanije, dok će drugi biti otpušteni.

PROČITAJTE JOŠ: AUTO-SEKTOR UPOZORAVA: Tarife SAD gase stotine hiljada radnih mesta

U fabrikama bi bez posla moglo da ostane 3.000 radnika Kanadi i još 3.600 u SAD-u. Deo američkih radnika bi bio prebačen u fabrike kamiona i SUV vozila u kojima GM povećava proizvodnju, saopšteno je iz kompanije.

Najveći broj pogođenih fabrika pravi automobile koji se nakon sledeće godine neće prodavati u SAD-u, dodaje AP. One će ili biti zatvorene ili mogu da se preorijentišu na proizvodnju drugačijih vozila. Sudbina fabrika će biti deo pregovora o kolektivnom ugovoru sa sindikatom "United Auto Workers" sledeće godine.

PROČITAJTE JOŠ: Skaču akcije GM-a, dobit čak 2,5 milijardi dolara

Redukcija broja zaposlenih predstavlja 15 procenata ukupne GM-ove radne snage u Severnoj Americi koja broji 54.000 ljudi.

Ovaj najveći proizvođač automobila u SAD, vlasnik brendova "ševrolet", "bjuik", "kadilak" i GMC, naveo je da će ovim potezom uštedeti šest milijardi dolara u gotovini do kraja sledeće godine, što uključuje smanjenje godišnjih troškova za 4,5 milijardi dolara i smanjenje kapitalne potrošnje za 1,5 milijardi dolara.

Ova smanjenja dolaze povrh ušteda od 6,5 milijardi dolara koje je kompanija najavila za kraj ove godine.

GM ne predviđa ekonomsku krizu, a sprovodi ove rezove "kako bi se za nju unapred pripremio dok je kompanija jaka i dok je ekonomija snažna", izjavila je generalna direktorka Mari Mari Bara novinarima.

Dodala je da se ova industrija brzo menja i okreće automobilima na električni pogon, autonomnim vozilima i deljenju vožnje, te da GM mora da se prilagođava tome.

Bara je navela da su tarife na uvozni aluminijum i čelik pogodile kompaniju, ali nije rekla da imaju bilo kakve veze sa restrukturiranjem, prenosi AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)