MAKRON SPUSTIO RUKU NA TRAMPOVO KOLENO: Reakcija predsednika SAD iznenadila mnoge; Tramp pobrkao Baltik i Balkan

Tanjug

10. 11. 2018. u 18:47

МАКРОН СПУСТИО РУКУ НА ТРАМПОВО КОЛЕНО: Реакција председника САД изненадила многе; Tрамп побркао Балтик и Балкан
Predsednik SAD Donald Tramp i francuski predsednik Emanuel Makron imali su danas u Parizu "veoma konstruktivan" sastanak
Predsednik SAD Donald Tramp i francuski predsednik Emanuel Makron imali su danas u Parizu "veoma konstruktivan" sastanak, prenosi Rojters izjavu neimenovanog zvaničnika Jelisejske palate.

Navodi se da su se dvojica lidera sastali nekoliko sati pošto je Tramp na Tviteru oštro napao predlog koji je Makron izneo protekle nedelje o tome da je Evropi potrebna posebna evropska vojska za jačanje odbrambenih kapaciteta i smanjenje zavisnosti od SAD.

UVREDLjIV KOMENTAR

Zvaničnik je kazao da je bilo "neslaganja" i da se Tramp, koji je tvitovao da je Makronov komentar bio "veoma uvredljiv", na sastanku obratio predsedniku Francuske rečima "mislim da smo mnogo bliži nego što izgleda".
Makron i Tramp su se saglasili da je neophodno uložiti više sredstava u evropsku odbranu i time izgladili odnose, ali "toplina" u njihovom odnosu i dalje nedostaje, ocenjuje Rojters, dok AP prenosi objavu Bele kuće da je "zbog lošeg vremena" otkazana Trampova poseta američkom vojnom groblju iz Prvog svetskog rata.

MAKRONOVA RUKA NA TRAMPOVOM KOLENU

Francuski predsednik je svog američkog kolegu dočekao čvrstim rukovanjem, međutim, kako navodi agencija, izgledalo je kao da nedostaje toplina između dvojice lidera kakva je postojala pri ranijim susretima. Makron je tokom sastanka spustio svoju ruku na Trampovo koleno i obraćao mu se rečima "prijatelju moj", a američki predsednik je zadržavao distancu, navodi britanska agencija.

ŽELIMO DA POMOGNEMO EVROPI

- Želimo snažnu Evropu, veoma nam je to važno i na koji god način možemo to najbolje i najefikasnije da učinimo, biće to nešto što oboje želimo. Želimo da pomognemo Evropi, ali na fer način. Do sada je deljenje tereta velikim delom bilo na SAD - rekao je Tramp.

Makron je izrazio isto mišljenje navodeći da želi da Evropa ponese veći deo troškova odbrane u NATO alijansi, što je stav koji je ponavljao više puta otkako je došao na funkciju, pored njegovih ambicija da Evropa dobije svoju vojsku.

- Zato verujem da su moji predlozi za odbranu Evrope potpuno konzistentni sa tim - kazao je Makron na engleskom jeziku.

KAŠOGI

Dvojica predsednika složila su se danas i da saudijske vlasti moraju da u potpunosti rasvetle prošlomesečno ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u Turskoj, prenosi Rojters izjavu neimenovanog zvaničnika Jelisejske palate. Dvojica lidera su se takođe složila da se ne sme dopustiti da afera oko Kašogija izazove dalju destabilizaciju na Bliskom istoku i da bi ovo moglo da stvori priliku za pronalaženje političkog rešenja rata u Jemenu.

MOND: TRAMP POBRKAO BALTIK I BALKAN

Američki predsednik Donald Tramp pomešao je danas Balkan i Baltik prilikom razgovora sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Kako navodi "Mond", Tramp je na privatnom sastanku sa Makronom izjavio da su lideri Baltika odgovorni za rat u Jugoslaviji.

Predsednici Litvanije, Estonije i Letonije su se, slušajući razgovor, na trenutak začuili zašto Tramp meša Baltik i Balkan, prenosi "Gardijan".

"Mond" dodaje da je uprkos čuđenju predsednika Tramp nastavio da se ponaša kao da nije upućen o Jugoslaviji, iako je prva dama SAD, Melanija Tramp, poreklom iz Slovenije.

Bela kuća za sada nije komentarisala pisanje lista "Mond".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Joca

11.11.2018. 08:53

Sve amerikance bas briga i za Baltik i za Balkan. Trampu i njima je najbitniji novac, kako da ga zgrnu, dal ratom ili sankcijama....i cao.