REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD IZNEO PROCENE: Pet miliona nelegalnih objekata u Srbiji

Tanjug

05. 09. 2018. u 21:25

U Srbiji ima pet miliona nelegalnih objekata, pokazuju najnovije procene Republičkog geodetskog zavoda

РЕПУБЛИЧКИ ГЕОДЕТСКИ ЗАВОД ИЗНЕО ПРОЦЕНЕ: Пет милиона нелегалних објеката у Србији

Foto: M.Anđela

U Srbiji ima pet miliona nelegalnih objekata, pokazuju najnovije procene Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).


"Do sada se verovalo da je broj bespravno izgrađenih objekata oko milion i po, a RGZ, zahvaljujući satelitskom snimku Srbije, radi na formiranju registra bespravno izgrađenih objekata i već sada možemo da kažemo da će taj broj biti oko pet miliona. U pitanju je ogroman mrtav kapital na koji ne može da se podigne hipoteka niti može da se uloži u startap biznise i slično", objasnio je direktor zavoda Borko Drašković za RTS.

Kako se precizira na sajtu RGZ, sistem satelitskih snimaka uveden je prevashodno radi realizacije projekta Masovne procene vrednosti nepokretnosti, ali se koristi i u postupku ozakonjenja nelegalno izgrađenih objekata.

"Na osnovu obrađenih podataka za 60 odsto teritorije, utvrđen je trend po kome je broj objekata koji nisu upisani u katastar nepokretnosti ili su znatno izmenjeni u odnosu na upisane približno jednak broju objekata koji su upisani u katastar nepokretnosti", navodi se na sajtu.


PROČITAJTE JOŠ: U katastru posao za 567 stručnjaka

Kako dodaje RGZ, imajući u vidu navedeno i činjenicu da je trenutno u katastru nepokretnosti upisano približno 4,75 miliona objekata, dolazi se do zaključka da postoji oko pet miliona objekata koji nisu upisani u katastar nepokretnosti, čak i pod pretpostavkom da 10 odsto objekata evidentiranih u Registru objekata ne bude predmet upisa u katastar nepokretnosti.

U RGZ ističu da je, na osnovu do sada obrađenih statističkih podataka, najviše objekata koji nisu upisani u katastar nepokretnosti na području opštine Čacak, prenosi Blic.

"Sličan trend imaju i opštine Kraljevo, Subotica, Valjevo, Šabac, Zrenjanin i Loznica. Interesantno je da za beogradske opštine Stari grad i Vračar statistika ne pokazuje isti trend, u tim opštinama je veoma mali broj objekata koji nisu upisani u katastar nepokretnosti", navode u RGZ.

Upitan kako gleda na nove podatke do kojih je Zavod došao, specijalni savetnik u Privrednoj komori Srbije Aca Popović napominje da brojku treba uzeti s rezervom.

"U statistickim bazama umeju da se nadu duplirani slučajevi, ima tu i različitih dogradnji i sitnih intervencija... Trebalo bi napraviti detaljan uvid u dokumentaciju da bi se preciznije znalo o čemu govorimo", upozorava Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Ddd

05.09.2018. 22:52

Koji su ovo amateri-u drzavi sa jedva 7 mil stanovnika-5 mil bespravnih objekata-sta su ovi brojali.?

CCCC

06.09.2018. 02:13

@Ddd - To nije tako komplikovano, jedno jedino domacinstvo moze da se sastoji iz mnogo nelegalnih objekata: kuca, "poslovni prostor", stala, cucavac, svinjac, kos za kukuruz, kokosinjac, garaza itd.

Ljuba

06.09.2018. 09:18

Katastar parcela je sredjivan vise puta , secam se da se snimalo iz aviona nekada i na obode placa postavljale bele kocke od drveta da se markira svaki plac , nikada ta akcija nije uneta u katastar ili promene , kada neko ode da sredi svoje papire docekaju ga neuki u katastru i u jedinicama za legalizaciju , sad ili ne znaju posao pa ne smeju da pocnu da resavaju problem ili jednostavni ne zanima ihnjihov posao , Neverovatno da je tako malo resenih predmeta ozbzirom da svi papiri su kod drzave

Nele

06.09.2018. 10:26

Eto u kom smeru je srbija otisla posle dolaska sns na vlast, 3.5 miliona novih za nekoliko godina. Sta je bilo sa satelitskim snimkom iz 2015 i pricom da sta je sagradjeno posle toga bez dozvole mora da se rusi? Pogledajte neke delove beograda na sta lice i koliko se gradi.