Osam dečaka na sigurnom, zatočena deca i trener dobrog su zdravlja; Nastavak operacije u utorak (VIDEO)

Agencije/Novosti online

ponedeljak, 09. 07. 2018. u 09:25

Осам дечака на сигурном, заточена деца и тренер доброг су здравља; Наставак операције у уторак (ВИДЕО)

Foto: Twitter

Drugi dan operacije spasavanja dece iz Pećine u Tajlandu. Izbavljeno je još četiri dečaka, a akcija se nastavlja u utorak
Četiri dečaka spasena su u ponedeljak iz pećine u Tajlandu, a operacija spasavanja biće nastavljena u utorak.

Guverner Narongsak Osotanakorn istakao je na konverenciji za novinare da su preostala četiri dečaka i njihov trener dobrog zdravlja i istakao da je do sada izbavljno osmoro dece.

Četiri dečaka koji su izvučeni u nedelju, nalaze se u bolnici gde se vrši ispitivanje njihovog fizičkog stanja, ali još nisu imali kontakt sa porodicama jer se lekari plaše moguće infekcije.

Pročitajte još: Ivan Karadžić za "Novosti" o spasavanju dečaka u Tajlandu: Sjajan osećaj! Pročitajte još: OVO JE DEČAK KOJI JE PRVI SPASEN IZ PEĆINE: Adul prvi ugledao svetlost dana!


Pročitajte još:SPASAVANjE ZAROBLjENIH U PEĆINI NA TAJLANDU: Završena prva faza izvlačenja, četiri dečaka na sigurnom, nastavak akcije tek za deset sati (VIDEO)
NASTAVLjENA AKCIJA SPASAVANjA

Akcija spasavanja osam dečaka i njihovog fudbalskog trenera, koji su već dve nedelje zaglavljeni u pećini na Tajlandu, počela je danas u 11 sati po lokalnom vremenu (šest sati ujutru po srednjeevropskom) i u njoj učestvuje više spasilaca nego u juče.

Kako je rekao šef misije spasavanja na konferenciji za novinare, u akciji učestvuje isti multinacionalni tim kao i juče, a veruje se da će spasavanje potrajati nekoliko sati, prenosi Rojters.

Četiri dečaka koji su izvučeni juče, nalaze se u bolnici gde se vrši ispitivanje njihovog fizičkog stanja, ali još nisu imali kontakt sa porodicama jer se lekari plaše moguće infekcije.

Nisu objavljena ni imena spasenih dečaka iz poštovanja prema porodicama dečaka koji se još nalaze u pećini.

Grupa od 12 dečaka i njihov trener nalazili su se u pećini od 23. juna, a u nedelju su izvučena četiri dečaka.

Operacija je morala da bude zaustavljena kako bi se zamenile boce s kiseonikom.

Spasioci su odlučili da nastave s rizičnom operacijom, jer strahuju da bi moglo da dođe do porasta nivoa vode.

Bi-Bi-Si navodi da aktivnosti zabeležene rano jutros na mestu ronjenja nagoveštavaju da je možda već u toku operacija spasavanja preostalih članova grupe ili da će se ona nastaviti.

Najmanje sedam vozila Hitne pomoći uputilo se ka ulasku u pećinu.

Tajlandski ministar unutrrašnjih poslova Anupong Paojinda rekao je da će isti ronioci, koji su učestvovali u jučerašnjoj spasilačkoj operaciji četiri dečaka, sprovesti i narednu operaciju jer su upoznati sa uslovima u pećini i znaju šta da rade.

U komentarima koje je objavila vlada, Paojinda je rekao da su se zvaničnici sastali rano jutros po lokalnom vremenu kako bi razgovarali o narednoj fazi operacije i tome kako izvući još devet osoba iz pećine.

Prema njegovim rečima, ronioci moraju da postave još kanistera sa kiseonikom duž podvodne putanje do mesta gde se nalaze dečaci i njihov trener.

Ministar je rekao da će biti potrebno nekoliko dana kako bi se okončao proces.

On je dodao da su dečaci, koji su juče spaseni, jaki i bezbedni, ali da moraju da prođu kroz detaljne medicinske provere.


U operaciji spasavanja učestvuje tim od 90 ronioca - 40 sa Tajlanda i 50 iz inostranstva.

Ministarka spoljnih poslova Australije Džuli Bišop rekla je da 19 pripadnika australijskog osoblja učestvuje u spasilačkoj operaciji, uključujući lekara koji je igrao ključnu ulogu u proceni koji dečaci mogu da izađu iz pećine i kojim redom.


Bišop je novinarima u Australiji rekla da anesteziolog i iskusni ronilac u pećinama Ričard Haris sarađuju sa tajlandskim medicinskim timom u pećini "kako bi doneli odluke o redu kojim bi dečaci trebalo da budu izvučeni", navodi AP.

Američki predsednik Donald Tramp juče je, takođe, na svom nalogu na Tviteru objavio da SAD veoma blisko sarađuju sa Vladom Tajlanda kako bi pomogle da se sva deca izvuku iz pećine i odvedu na bezbedno mesto.

Prema navodima tajlandskih zvaničnika, prva faza misije je protekla bez problema, a spaseni dečaci su dobrog zdravlja.

Međutim, zbog jakih padavina tokom noći i vremenske prognoze za naredne dane ronioci moraju brzo da rade kako bi oslobodili one koji su još zarobljeni u pećini.

Guverner provincije Čijang Raj, Narongsak Osatanakorn, koji je nadležan za akciju spasavanja, juče je ocenio da operacija teče "bolje nego što je očekivano".

Narongsak je naglasio da su iz pećine prvo izvučeni najzdraviji dečaci i dodao da je u akciji spasavanja učestvovalo 13 stranih i pet tajlandskih ronioca, a da je svaki dečak izvučen u pratnji dva ronioca.

Neki od dečaka prebačeni su helikopterom u obližnji grad Čijang Raj, gde su ih vozila hitne pomoći prebacila u bolnicu, navodi Rojters.

Dečaci, uzrasta od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener u pećini su od 23. juna.

Komentari (2)

James Bond

09.07.2018. 18:20

Duboki naklon svim spasiocima koja ucestvuju u ovoj akciji. Svaka vam cast VELIKI ljudi, i zelim vam srecu u nastavku spasavanja decaka i trenera.