Lider CSU izjavio je večeras da je na sastanku sa čelnicima sestrinske stranke CDU postignut dogovor u sporu oko migranata i da će ostati ministar unutrašnjih poslova Nemačke.

Pročitajte još: ZEHOFER KAO LjUTO DETE: Nemački ministar zapretio ostavkom, pa povukao reč

"Posle intenzivnih razgovora CDU i CSU, postigli smo dogovor o tome kako možemo u budućnosti da sprečimo ilegalnu imigraciju na granici između Nemačke i Austrije", rekao je Zehofer nakon višečasovnih razgovora sa kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, prenosi Rojters.

On je prethodno ponudio ostavku na obe pozicije, ako kancelarka ne prihvati kontrole na granici koje bi obuhvatile i vraćanje nekih migranata sa nemačke granice.

MERKEL: TRANZITNI CENTRI ZA MIGRANTE

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je na večerašnjem kriznom sastanku sa CSU posle "teške borbe" postignut kompromis o migraciji koji predviđa uspostavljanje tranzitnih centara na granici Nemačke sa Austrijom.

Iz tih centara će migranti biti vraćeni u zemlje u kojima su prethodno registrovani, objasnila je Merkelova.

"Time je sačuvan duh partnerstva u Evropskoj uniji", rekla je ona i dodala da će istovremeno biti preduzete nacionalne mere kako bi se bolje upravljalo migracijom, prenose nemački mediji.

Prethodno je lider CSU Horst Zehofer izjavio da je postignut dogovor "o tome kako možemo u budućnosti da sprečimo ilegalnu imigraciju na granici između Nemačke i Austrije". Takođe je rekao da ostaje ministar unutrašnjih poslova.