Austrija: Nećemo prihvatati vraćene migrante

Tanjug

28. 06. 2018. u 08:46

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl jasno poručuje da Austrija neće prihvatati migrante koje Nemačka bude vraćala sa svoje granice

Аустрија: Нећемо прихватати враћене мигранте
Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl jasno poručuje da Austrija neće prihvatati migrante koje Nemačka bude vraćala sa svoje granice.


"Ako Nemačka veruje da se suprotno međunarodnom pravu jednostavno osobe mogu vraćati u Austriju onda ćemo Nemcima objasniti da mi te ljude ne preuzimamo", naglasio je on u intervjuu austrijskoj televiziji "Puls4".


"Ukoliko nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer smatra da je jedna druga zemlja, na osnovu Dablinskih odredbi, nadležna za migante, kao što su Slovenija ili Hrvatska, i da može da izbegne postupak konsultacije sa tim državama, i ljude jednostavno prosledi Austriji, onda ćemo reći. Ako su u Nemačkoj onda će i ostati tamo. Za nas nema razloga da ih ponovo preuzmemo", poručuje Kikl.Što se unutarnemačkog spora o politici prema migrantima tiče on je istakao da nije na liniji kancelarke Angele Merkel, jer zajednički pristup mora biti da se mora okončati prosleđivanje migranata.


"Moramo problem premestiti tamo gde mu je i mesto, a to su spoljne granice EU", naglasio je on.


Kikl nema prevelika očekivanja od Samita EU, ali ukazuje da je dobro što je pokrenuta debata o obom problemu.


"Ako ne dođe do velikog dogovora na ovom Samitu, onda ćemo na neformalnom Savetu EU u Insbruku diskutovati o novom modelu sa sedam ili osam tačaka o budućem evropskom sistemu za azil. Pri tom ćemo pokušati da prilagodinom sistem azila na potrebe globalizovanog sveta", najavio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije