Pobeda Hezbolaha u Libanu

I. S.

ponedeljak, 07. 05. 2018. u 10:35

Победа Хезболаха у Либану

Jedan od lidera Hezbolaha šeik Naim Kasem AP Photo

Rezultat parlamentarnih izbora u Libanu. Osvojeno 67 od 128 poslaničkih mesta

ŠIITSKA grupa Hezbolah, koju podržava Iran, osvojila je na prvim parlamentarnim izborima u Libanu posle devet godina više od polovine poslaničkih mesta. Bio je ovo ubedljiv poraz prozapadne koalicije u ovoj zemlji. Oko 3,7 miliona ljudi s pravom glasa moglo je da bira između 586 kandidata, među kojima je bilo 86 žena. Prema preliminarnim rezultatima, Hezbolah je osvojio najmanje 67 od 128 poslaničkih stolica.

Ovakav rezultat će povećati političku moć ove veoma uticajne šiitske grupacije. Ona će, u savezu sa partijama i pojedincima, obezbediti prostu većinu u parlamentu. Hezbolah je u SAD okarakterisan kao teroristička grupa, i zakleti neprijatelj Izraela.

Pročitajte još: Vođa Hezbolaha: Rat protiv terorista u Siriji gotov za najviše dve godine; Izrael ne može da nas spreči

- Pobeda Hezbolaha pokazuje da se Liban ne može razlikovati od ove šiitske grupe koju podržava Iran - napisao je juče izraelski ministar obrazovanja Naftali Benet na "Tviteru". - Izrael ne treba da među njima pravi razliku u bilo kom budućem sukobu, jer je "Hezbolah = Liban".

Na izborima održanim u nedelju, glavni rival Hezbolahu i njegovim političkim saveznicima bila je koalicija sa premijerom Saadom Haririjem na čelu, koju podržavaju zapadne zemlje. Glasanje su pratile jake bezbednosne mere, pripadnici vojske i policije bili su raspoređeni oko glasačkih mesta i na glavnim raskrsnicama.

Aktuelni premijer Libana Saad el Hariri izjavio je juče da je njegov pokret "Budućnost" osvojio 21 mesto u parlamentu, što je za 12 mesta manje nego na izborima održanim 2009. godine, ali da on i dalje ostaje favorit za mesto premijera, budući da ovaj vođa sunita ima najveći blok u parlamentu. Po libanskom političkom sistemu, premijer mora da bude predstavnik sunita.Saad Hariri

ODGOVOR IZRAELU

Hezbolah, što znači "božja stranka", raspolaže sa oko 1.000 aktivnih boraca i oko 10.000 dodatnih jurišnika u rezervnom sastavu. Nastao je 1982. godine kao odgovor na ulazak Izraela u Južni Liban. Od sredine 2013. godine, Hezbolah se aktivno angažovao u građanskom ratu u Siriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije