Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da najverovatniji izvor "novičoka" može biti sama Britanija, ili Češka, Slovačka i Švedska.

Zaharova je u tom kontekstu pomenula i SAD, ali je navela da je to "pod znakom pitanja".

London tvrdi da je nervni agens "novičok" korišćen za trovanje bivšeg ruskog dvostrukok špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Zaharova tvrdi da su te zemlje, a ne Rusija, intenzivno testirale tu supstancu od kraja 90-ih godina prošlog veka.

PROČITAJTE JOŠ: Ruski špijun otrovan opijatom; Moskva: Treba da istražite slučaj, a ne odmah da nas optužujete (FOTO)

"Poreklo te toksične supstance je najverovatnije iz zemalja koje su vršile intenzivna istraživanja ''novičoka'' od kraja 90-ih. To su Velika Britanija, Slovačka, Češka Republika i Švedska", rekla je Zaharova za tv stanicu "Rusija 24", navodeći da su SAD, međutim, "pod znakom pitanja", prenosi Tass.

Ministri spoljnih poslova Švedske i Češke, kao i slovačko Ministarstvo spoljnih poslova su odbacili navode Zaharove.

Švedska ministarka Margot Valstrom je te tvrdnje odbacila kao "neprihvatljive i neosnovane".

"Odlučno odbacujemo neprihvatljive i neosnovane navode portparolke ruskog MSP da nervni agens korišćen u Solsberiju možda potiče iz Švedske. Rusija bi umesto toga trebalo da odgovori na pitanja Britanije", napisala je Valstrom na Tviteru.

Češki ministar spoljnih poslova Martin Stropnjicki je, takođe, kao neosnovane odbacio navode Zaharove.

"Ovo je primer manipulisanja informacijama u javnosti sa izuzetno spekulativnom porukom koja ne može biti dokazana", napisao je na Tviteru Stropnjicki, prenosi Rojters.

Češka ministarka odbrane Karla Slečova je navode Zaharove nazvala apsurdnim.

Nedavno je ruski izaslanik u OEBS Aleksandar Lukaševič izjavio da je "novičok" možda proizveden u britanskoj vojnoj laboratoriji u Porton Daunu kod Solsberija, grada u kojem su Skripaljevi nađeni u komi.

"Sasvim slučajno, vladina laboratorija zadužena za oružje za masovno uništenje nalazi se u blizini Solsberija, u Porton Daunu. Ako London sa sigurnošću navodi da je taj nervni agens novičok, to znači da oni tamo imaju formulu i uzorke - a sasvim je moguće da oni to i proizvode", rekao je u četvrtak Lukaševič, prenosi Tas s.

Prema njegovim rečima, "izumitelj ovog agensa, V. Mirzojanov, preselio se u SAD pre mnogo godina".

"Tamo je odveden zajedno sa dokumentacijom koja sadrži precizne informacije o tom hemijskom agensu", rekao je Lukaševič na sednici stalnog komiteta OEBS.

Kako je dodao, što se tiče Ruske Federacije, "nijedan razvojno-istraživački rad pod šifrom "novičok" nikada nije organizovan u toj zemlji".

Sergej i Julija Skripalj pronađeni su u besvesnom stanju na klupi ispred tržnog centra u engleskom gradu Solsberiju, 4. marta.