SMENA na čelu Stejt departmenta, iako od oktobra najavljivana među vašingtonskim insajderima, odjeknula je u utorak kao bomba, budući da je reč o dosad najvećoj promeni u Trampovom kabinetu, koja je učinila da dolar zabeleži blagi pad. Na čelo američke diplomatije umesto dosadašnjeg državnog sekretara Reksa Tilersona (65), šef Bele kuće Donald Tramp imenovao je svog najbližeg saradnika, doskorašnjeg šefa CIA Majka Pompea (55).

Tramp ovu odluku, zasad, nije obrazložio, ali tri neimenovana zvaničnika Bele kuće rekla su za američki dnevnik "Vašington post" da se predsednik za ovu promenu odlučio jer želi novi tim za predstojeće razgovore sa Severnom Korejom i razne trgovinske pregovore. Tilerson se sa skraćenog putovanja po Africi vratio samo nekoliko sati uoči objavljivanja Trampove odluke o njegovoj smeni.

Tramp je mnogo puta javno "sasecao" Tilersonove diplomatske inicijative, a poslednji put u ponedeljak, kada je dosadašnji državni sekretar o Rusiji izneo komentare koji odudaraju od politike Bele kuće. Tilerson je dva puta bio imenovan za potpredsednika "Eksona", zadužen za nadziranje ogranaka kompanije u Rusiji i na Kaspijskom moru, a pre nego što je preuzeo dužnost državnog sekretara, sastao se više puta s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a njegove veze s Rusijom su bile pomno analizirane tokom njegovog mandata.

- Tilerson će biti mnogo srećniji sada - rekao je Tramp novinarima, i dodao da je sa Tilersonom dosta razgovarao o neslaganjaima u vezi s iranskim sporazumom.

Upravo po tom pitanju Tramp je na istoj talasnoj dužini sa Majkom Pompeom, koga je ocenio kao "briljantnog i neumoljivog lidera". Jedan od najglasnijih protivnika nuklearnog dogovora sa Iranom, veliki prijatelj Izraela, Pompeo smatra da su muslimanski lideri "potencijalni saučesnici" terorističkih napada.

Stoga je Pompeo zagovornik prakse sastajanja sa šefovima ruskih obaveštajnih službi, jer smatra da se u nekim teškim pitanjima, kakva je borba protiv terorizma, američki i ruski interesi poklapaju. On, istovremeno, ne poriče mogućnost mešanja Moskve u izbore za Kongres SAD, ali opasnost najpre vidi u glavnom ekonomskom konkurentu SAD, Kini, koja, po njemu, ostavlja veći trag aktivnostima nego Rusija.

- Možemo da vidimo pokušaje da se ukradu američke informacije, da se infiltriraju špijuni u SAD koji će raditi za kinesku vladu protiv Amerike. To se dešava i u drugim delovima sveta, i u Evropi - ocenio je nedavno Pompeo, inače jedan od najoštrijih kritičara režima u Pjongjangu, primećujući da bi zemlje zajedno mogle da učine više u borbi protiv kineskih nastojanja da preuzme moć nad Zapadom.

Poreklom Italijan, nekadašnji pitomac prestižne vojne akademije Vest Point, i diplomac sa Harvarda, koji uživa podršku bogate braće Koh, kao i moćne Nacionalne asocijacije za oružje (NRA), Pompeo je za kongresmena iz Kanzasa izabran 2010. godine tokom talasa ultradesničarskog pokreta "Čajanka". Bio je član Odbora za obaveštajne poslove, gde je oštro kritikovao Trampovog protivkandidata, demokratu Hilari Klitnogn, pre nego što ga je prošle godine Tramp postavio za šefa CIA.

- Trampovo vođstvo je SAD učinilo bezbednim i radujem se da predstavljam njega i američki narod pred ostatkom sveta za dalji prosperitet SAD - saopštio je u utorak Pompeo.

Smena na čelu Stejt departmenta koincidirala je sa izveštajem na 150 strana, uz 25 preporuka, Obaveštajnog komiteta Predstavničkog doma američkog Kongresa koji je objavio da nije pronašao nikakve dokaze da je Rusija sarađivala sa bilo kojim članom Trampove izborne kampanje.

PRVA ŽENA NA ČELU AGENCIJE

DOSKORAŠNjA zamenica direktora CIA, koja će biti prva žena u istoriji SAD na čelu špijunske agencije, Đina Haspel (61), profesionalni je obaveštajac od 1985. godine, bila je šef Odeljenja za ispostave agencije u inostranstvu. Nekad je bila zadužena za zatvor CIA na Tajlandu poznat po oštrim metodama ispitivanja zatvorenika, Haspelova je učestvovala u izvršenju naređenja da se unište video-snimci ispitivanja zatvorenika nalivanjem vode, zbog čega je Ministarstvo pravde pokrenulo istragu koja se završila bez optužbi. Njenu karijeru pohvalili su veterani obaveštajne službe, a osporili borci za ljudska prava.