Transsibirska pruga do Beča 2033. godine

Tanjug

21. 02. 2018. u 16:54

Austrijske železnice (OeBB) i Ruska železnica potpisale ugovor. Ministar saobarćaja Norbert Hofer rekao je danas da je za potrebne dozvole za austrijsku deonicu neophodno par godina

Транссибирска пруга до Беча 2033. године

Ilustracija,foto Z.Jovanović

Nova austrijska vlada namerava da sprovede dugogodišnju nameru i produži transsibirsku prugu širokog koloseka do Beča, i s tim u vezi su Austrijske železnice (OeBB) i Ruska železnica potpisale dodatni ugovor.

Pročitajte još:NOVA AUSTRIJSKA VLADA: Zalaganje za kraj sankcija Rusiji, ali ne protiv EU


Ministar saobarćaja Norbert Hofer rekao je danas da je za potrebne dozvole za austrijsku deonicu neophodno par godina, ali ne i decenija, kao što je slucaj za druge velike projekte.

"Želimo da se tom prugom vozimo već 2033“, poručio je on.

Finansijski detalji ovog projetka, o kojem je bilo reči na današnjoj sednici vlade, nisu poznati, ali Hofer ističe da će se za Austriju ulaganja višestruko isplatiti.

Pročitajte još: Stoltenberg: NATO ne vidi Rusiju kao pretnju, ali bi reagovali ako se ponovi Krim


NJegov ruski kolega Maksim Sokolov i šef ruske železnice Oleg Belozerov podvukli su strateški značaj ovog zezlezničkog koridoca.

Obojica su uvereni da će biti moguće da se za projekat privuku veliki investori i dobiju sredstva iz fondova.

Uvereni su i da će i investitori iz Austrije podržati ovaj projekat.

Pre više godina su šefovi železnica Rusije, Ukrajine, Slovačke i Austrije potpisali memorandum o namerama i tokom svake državne posete predstavnika dve zemlje je ovaj projekat tema.

Austrija priključenjem na Transibirsku prugu očekuje da će uspeti da se uključi i na „Novi Put svile“, i na svoju prugu skrene transporte robe iz Kine.

U Austriji se procenjuje da bi izgradnja pruge širokog koloseka od Košica do Beča, na oko 400 kilometara, koštalo oko 6,5 milijardi evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Hercegov Grad

21.02.2018. 18:13

Da smo ljudi, ko sto nismo, već odvno bi čovečanstvo resilo mnog probleme koji postoje vezano za ljucki rod!