ZAŠTITA ŽIVOTINJA U ŠVAJCARSKOJ: Jastog ne sme da pati pred pripremu

Tanjug

10. 01. 2018. u 17:48

Švajcarska je danas zabranila uobičajenu kulinarsku praksu ubacivanja svežih jastoga u proključalu vodu, u okviru izmena pravila o zaštiti životinja

ЗАШТИТА ЖИВОТИЊА У ШВАЈЦАРСКОЈ: Јастог не сме да пати пред припрему

Ilustracija /Foto P.Milošević

Švajcarska je danas zabranila uobičajenu kulinarsku praksu ubacivanja svežih jastoga u proključalu vodu, u okviru izmena pravila o zaštiti životinja.

"Živi rakovi, ukljucujući i jastoga, više ne smeju da se transportuju na ledu ili u ledenoj vodi. Vodene vrste moraju uvek da budu čuvane u njihovom prirodnom okruženju. Oni od sada moraju da budu onesvesćeni pre nego što budu ubijeni", navodi se u novom pravilniku koji je vlada danas usvojila i koji će stupiti na snagu u martu.

Ta pravila takođe za cilj imaju i da razotkriju nezakonite farme pasa, da uvedu zabranu za uređaje koji se koriste za kažnjavanje pasa i navode niz uslova za uspavljivanje bolesnih ili povređenih životinja, kao i kazne za organizatore događaja kao što su životinjske borbe.


PROČITAJTE JOŠ: I jastog sa ražnja

Švajcarska, kako se navodi, nije sama u odluci da zaštiti jastoge od okrutnog tretmana u kuhinji, kako ga opisuju aktivisti za zaštitu životinja.

Vrhovni sud u susednoj Italiji je takođe u junu izglasao da jastozi ne smeđu da budu na ledu u restranima zato što to kod njih izaziva neverovatno mučenje pre nego što postanu fina večera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)