Filaret: Ukrajinska crkva se nikada neće vratiti Moskvi

Tanjug

01. 12. 2017. u 22:53

Филарет: Украјинска црква се никада неће вратити Москви
Ukrajinska pravoslavna crkva, koja je odgovorna pred Kijevskom patrijaršijom, nikada neće biti deo Moskovske patrijaršije
Ukrajinska pravoslavna crkva, koja je odgovorna pred Kijevskom patrijaršijom, nikada neće biti deo Moskovske patrijaršije.

To je rekao vrhovni poglavar nepriznate ukrajinske crkve, Filaret.

"Nezavisna crkva je aksiom za Ukrajinu. Pošto nam je Bog dao državu, ta država bi trebalo da ima i svoju nezavisnu crkvu", rekao je Filaret na konferenciji za novinare u Kijevu, prenosi Tass.

Filaret je istakao da je ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi potrebna nezavisnost, odnosno autokefalnost za šta, kako je naveo, borba traje već 25 godina.

"Kada su me pitali o pomirenju, složio sam se da bi trebalo da se pomirimo, ali i da razgovaramo o pitanju autokefalnosti. Međutim, ispostavilo se da postoje pokušaji da mi budemo pozvani na razgovore o povratku Moskovskoj patrijaršiji", istakao je on.

Filaret je izrazio nadu da će Moskovska patrijaršija pristati da ukrajinskoj crkvi u budućnosti odobri autokefalnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Zoran

01.12.2017. 23:36

I ne treba,daleko vam lepa kuca i da hocete da se prihvatite autokefalnost Moskovske pravoslavne crkve rusi bi trebali da vam okrenu ledja.

realist

03.12.2017. 02:57

Oni su isto kao i Grci,produju Pravoslavlje Vatikanu koji vodi pogresnu Politiku Stiteci i Migraciju Koji su prouzrokovali Haos u Evropu.