PRETI ZRAČENjE: Rusija potvrdila povećanu radioktivnost iznad Urala

Tanjug

utorak, 21. 11. 2017. u 11:22

ПРЕТИ ЗРАЧЕЊЕ: Русија потврдила повећану радиоктивност изнад Урала

Ilustracija
Foto: Free images Pixabay

Ruske vlasti potvrdile su danas izveštaje o povećanoj radioaktivnosti u vazduhu iznad planine Ural
Ruske vlasti potvrdile su danas izveštaje o povećanoj radioaktivnosti u vazduhu iznad planine Ural.

Ruska meteorološka agencija saopštila je danas da je zabeležila oslobađanje Rutenijuma-106, radiokativnog nuklida koji nastaje deljenjem atoma u nukleranom reaktoru, u južnom delu Urala krajem septembra i to klasifikovala kao "ekstremno visok nivo kontaminacije", prenosi AP.

Francuski institut za nuklearnu bezbednost IRSN saopštio je početkom meseca da radioaktivni oblak nad Evropom proteklih nedelja nagoveštava da je došlo do nesreće u nuklearnom objektu u Rusiji ili Kazahstanu poslednje nedelje septembra.

Pročitajte još - RADIOAKTIVNI OBLAK NAD EVROPOM: Sumnja se na nesreću u Rusiji ili Kazahstanu


IRSN je isključio da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru, navodeći da je verovatnije reč o objektu za tretman nuklearnog goriva ili centru za radioaktivnu medicinu.

Institut je napomenuo da nije došlo do uticaja na ljudsko zdravlje ili na okruženje u Evropi.

U saopštenju IRSN je navedeno da nije tačno određena lokaciju oslobađanja radioaktivnog materijala, ali da je, na osnovu meteoroloških podataka, najverovatnije reč o oblasti južno od planine Ural, između Urala i Volge, što bi, dodao je institut, moglo da ukaže na Rusiju ili Kazahstan.

Pročitajte još - Radioaktivni oblak protutnjao Srbijom

"Ruske vlasti rekle su da nisu obaveštene da je došlo do nesreće na njihovoj teritoriji", rekao je tada direktor IRSN Žan Mark Peres za Rojters i dodao da su i drugi instituti za nuklearnu bezbednost u Evropi izmerili visok nivo rutenijuma 106.

Sledećeg dana Sputnjik je preneo navode Kazahstanskih zvaničnika koji su rekli da u toj zemlji nema radioaktivnog curenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)