MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKA

ZABRINjAVAJUĆA prognoza demografa da će se do 2050. broj stanovnika u Rusiji smanjiti na 115,6 miliona imala je efekat moćnog, čak zastrašujućeg signala za uzbunu. Ako se to ostvari mogao bi se rapidno smanjiti broj radno sposobnih ljudi. Zbog toga se sada govori o potrebi da se produži radni vek u najvećoj slovenskoj zemlji. Zasada, žene u penziju odlaze sa 55 godina a muškarci sa 60.

Unazad osam godina zaredom u Rusiji je stalno rastao broj stanovnika. Prema službenoj statistici, prvog januara 2017. Rusija je imala 146.838993 stanovnika, dok je godinu dana ranije imala 146.544710, a 2015. je bilo 146.267288. Za tako veliku terirtoriju koju ima Rusija optimalan broj stanovnika bi bio oko 500 miliona da bi ona mogla da se brže ekonomski razvija. Rusija je posle pripajanja Krima dobila oko 2,5 miliona stanovnika.

Institut za demografiju, migraciju i regionalni razvoj predložio je predsedniku Rusije Putinu da podrži porodice koje imaju više dece i da istovremeno parlament razmatra i usvoji zakon kojim bi se uveo poseban porez onima koje imaju jedno dete ili ih uopšte nemaju. Porez od 0,5 posto od dohotka plaćali bi muškarci i devojke stariji od 25 godina koji mogu ali neće da imaju decu. Direktor Instituta za demografiju Jurij Krupnov je takođe predložio da porodice koje imaju troje ili četvoro dece od države dobijaju mesečno po 25.000 rubalja, a oni koji imaju petoro ili sedmoro dece dobijali bi 45.000 rubalja, dok bi po sto hiljada dobijale porodice koje imaju osmoro i više dece. Takve porodice sa više dece od države bi dobijale, ako žele, i zemlju sa svim potrebnim komunikacijama.

Statistika pokazuje da je već u prvom kvartalu 2017. u svim republikama i pokrajinama RF osim na Čukotki pad broja novorođenih. Dno “demografske jame” će biti dotaknuto 2025. do 2030. godine. Sada su na redu da budu roditelji jedinci i jedinice koji su rođeni devedesetih godina prošlog veka. Zbog toga se što pre moraju usvojiti stimulansi za rađanje dece, jer je to pitanje opstanka nacije, objašnjavaju demografi.

SMANjENjE SMRTNOSTI MINISTARSTVO zdravlja Rusije tvrdi da se u poslednjih pet godina smanjila smrtnost novorođenčadi i porodilja i sada je manja nego u Evropi. U Rusiji, na hiljadu novorođenih umre pet beba i majki, a u Evropi je taj procenat viši i iznosti 6,6.

Ideja o uvođenju poreza već je zabrujala Moskvom. Potpredsednik gradske skupštine, poznati pozorišni režiser Nikolaj Gubenko predložio je da se “reanimira” sovjetski zakon iz novembra 1941. i uvede porez onima koji nemaju decu. Spomenuti sovjetski zakon se odnosio na muškarce stare od 20 do 50 godina i žene do 45 godina. Zbog toga što nisu imali dece, morali su da plaćaju šest posto porez. Pošto su u SSSR-u sva preduzeća bila državna, lako je bilo sakupiti porez, a sada je sasvim drugačija situacija.

Na drugoj strani, direktor Instituta demografije na Višoj školi ekonomike u Moskvi Anatolij Višnjevski smatra da je uvođenje poreza bračnim parovima koji nemaju dece besmisleno. Višnjevski podseća da nije bilo nikakvog efekta ni 1941. kad je u SSSR-u bio uveden takav porez.

- Ne verujem da će neko rađati decu samo da ne bi plaćao porez. Interesantno je da u Institutu demografije veruju da će problem rađanja dece biti jedna od ključnih tema iduće godine u vreme predsedničke izborne kampanje, kaže direktor Višnjevski.

Tamara Pletnjova, rukovodilac Komiteta za pitanja porodice, žena i dece ruske Dume, smatra da bi bilo loše da se uvede porez onima koji nemaju decu, ali su u komitetu kojim ona rukovodi spremni da razmatraju inicijativu kao što je to učinjeno u skupštini Moskve.

Krajem aprila 2017. Putin je govorio o merama kojima će država stimulisati rađanje dece. Ministru rada i socijalne zaštite Maksimu Topilinu tada je Putin rekao da će država nastojati da ublaži “katastrofalan pad rađanja koji je posledica devedesetih godina”. Putin je kazao da eksperti ocenjuju da će broj žena sposobnih da rađaju 2025. godine biti 34 posto manji u odnosu na 2015. godinu.

Do sada je država pokušavala da stimuliše rađanje tako što je davala određenu sumu novca kao “majčinski kapital”. Od prvog januara 2007. majke su dobijale sumu za drugo i svako naredno dete. Demografi kažu da taj stimulativ nije bitno povećao rađanje dece, pa se zato treba više brinuti o podizanju kvaliteta života... Ali probleme sa natalitetom imaju i mnoge razvijene zemlje na Zapadu.

Pad nataliteta zabrinuo je i Rusku pravoslavnu crkvu. Patrijarh Kiril je više puta govorio da država treba da prestane da plaća abortuse iz obaveznog osiguranja.

- Smanjenje broja abortusa za milion godišnje povećalo bi za deset godina rapidno broj stanovnika zemlje - kazao je patrijarh Kiril.

Ruskog patrijarha je podržao glavni muftija RF Talgat Tadžudin.

Osim glavnog muftije Rusije, patrijarha je podržala i zaštitnica dečjih prava u Rusiji Ana Kuznjecova, koja takođe misli da država više ne treba da plaća ženama abortuse.

Prema službenoj statistici, u Rusiji se godišnje izvrši 712.000 abortusa, a lekari tvrde da se na crno napravi najmanje nekoliko miliona. Neki eksperti kažu da je Rusija po broju abortusa svetski rekorder. Ruska država na abortuse godišnje troši oko šest milijardi rubalja.

U vreme SSSR-a 1936. godine abortusi su bili zabranjeni, ali su se oni obavljali ilegalno. Statistika pokazuje da je zbog toga samo 1940. godine umrlo dve hiljade žena. Zabrana abortusa je postojala od 1936. do 1955. godine. U to vreme, kontracepcije u Rusiji praktično nije ni bilo. Prezervativi koje su službeno zvali “gumeno-tehnički proizvod broj 2” mogli su da se kupe samo u apotekama najvećih sovjetskih gradova. U provinciji ih nije bilo.


DVA MILIONA BEBA

SADA se godišnje u Rusiji rodi dva miliona beba, a demografi prognoziraju da će se kroz deset godina rađati milion i 600.000, a zatim će se ta brojka smanjiti na milion i trista hiljada novorođenčadi.Od 146 miliona stanovnika, penzionera je oko 40 miliona, što potvrđuje ocenu da proporcija nije ohrabrujuća. Bliži se situacija da će na jednog zaposlenog biti jedan penzioner.