Četiri egipatska vojnika su poginula na Sinajskom poluostrvu gde je jedna grupa bliska "Islamskoj državi" digla ustanak, saopštio je danas predstavnik Vojske.

Vojnici su poginuli tokom operacije kod mesta El Ariš, Rafa i Šeik Zuejid, nedaleko od granice okupiranog pojasa Gaze, rekao je brigadni general Mohamad Samir.

Tokom te operacije je poginulo šest "džihadista", a drugi su zarobljeni, dodao je on.

U mestu El Arišu su trojica policajaca i tri civila ranjena kada je automobil-bomba eksplodirao kraj vojnih vozila, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta, dodavši da je "Islamska država" saopštila da je ona izvela taj napad.

Severni deo Sinajskog poluostrva je poprište delovanja "Islamske države" koja se sa egipatskim snagama sukobljava od zbacivanja predsednika Egipta Mohameda Morsija 2013. godine.

Vlasti Egipta su ranije saopštile da su u tim napadima poginule stotine policajaca i vojnika, a napada ima i u blizini Kaira i u delti reke Nil.

Islamska država tvrdi da je izvela većinu tih napada, kao i da je 31. oktobra 2015. podmetnutom bombom kod Sinaja oborila ruski avion sa 224 putnika i članova posade, po poletanju iz letovališta Šarm el Šeik.