Rusi zauzeli aviobazu Belbek, ranjen jedan vojnik

Novosti online

22. 03. 2014. u 09:50

Ministar inostranih poslova Ukrajine Andrej Dešicija ocenio je da bi model neutralnosti Finske bio moguća opcija za njegovu zemlju i odbacio je pristupanje Ukrajine NATO-u. Putin potpisao zakon o vraćanju krima u maticu

Ministar inostranih poslova Ukrajine Andrej Dešicija ocenio je u intervjuu bečkom dnevniku "Prese“ da bi model neutralnosti Finske bio moguća opcija za njegovu zemlju i odbacio je pristupanje Ukrajine NATO-u. On je istakao da Ukrajina nije izgubila Krim i da će on ostati integralni deo njegove zemlje. Putin potpisao zakon kojim se Krim posle šest decenija vraća matici.


Pratite sa nama dešavanja u Ukrajini i na Krimu...

DEŠČIJA:UKRAJINA NIJE NALOŽILA VOJSCI DA SE POVUČE

Ministar inostranih poslova Ukrajine Andrej Dešicija je rekao da vlada nije naložila svojoj vojsci da se povuče sa Krima, već da radi na predlogu kako bi se na Krimu uspostavila demilitarizovana zona pod nadzorom UN. On je objasnio da je vlada naložila svojoj vojsci da ignoriše provikacije, dodajući da Ukrajina dobro zna šta se 2008.desilo u Gruziji, kada je ta zemlja reagovala na ruske provokacije, što je vodilo ka gubitku Južne Osetije i izazvalo mnoge ljudske žrtve.


CENA GASA ZA UKRAJINU SKOČILA NA 500 DOLARA?

Ukrajina će kupovati gas od Rusije i po ceni od 500 dolara za 1.000 kubnih metara ukoliko takva cena bude ustanovljena kažu političari u Ukrajini. Ova zemlja u potpunosti zavisi energetski od Rusije i otkazivanje nabavke ruskog gasa je nemoguće.


ŠLENSKIJ: KATERPILAR SE NE ODRIČE RUSKOG TRŽIŠTA

Rusko preduzeće Uralvagonzavod (UVZ) i američki Katerpilar nastavljaju pregovore o osnivanju zajedničkog preduzeća, rekao je agenciji Itar tas zamenik generalnog direktora UVZ za železničku tehniku Andrej Šlenskij.

Odgovarajući na pitanje o mogućim posledicama već uvedenih sankcija SAD Rusiji zbog pripajanja Krima, on je rekao da "u vezi s ovom situacijom ništa nije nametnuto, nikakve ekonomske sankcije nisu najavljenje, nikakvih pokušaja da se zaustavi naša saradnja u ovom momentu nema".

Šlenski smatra da "ne bi imalo smisla da američki partneri kvare već dogovoren posao i odreknu se ruskog tržišta". Sam Katerpilar to potvrđuje, naglasio je zamenik direktora UVZ.


MIP:RUSIJA ĆE ADEKVATNO ODGOVORITI NA SANKCIJE EU

Rusija zadržava pravo da adekvatno odgovori na dodatne sankcije Evropske unije protiv te zemlje, saopštilo je rusko Ministarstva inostranih poslova, javila je danas novinska agencija Itar Tass.

"Na žalost, Evropski savet je doneo odluku koja ne odgovara stvarnosti. Verujemo da je vreme da se vratimo pragmatičnom osnovu saradnje u duhu interesa naših zemalja", naveo je portparol ministarstva Aleksandar Lukaševič sa sajtu ministarstva.

U odvojenom saopštenju ministarstva navodi se da se Rusija nada da će posmatračka misija OEBS u Ukrajini pomoći u prevazilaženju krize, zaustavljanju, kako se ocenjuje, "osionog nacionalističkog razbojništva" i postizanju nacionalnog sporazuma, navodi Itar Tass.


DELO: EKONOMSKE SANKCIJE RUSIJI VODE U LEDENO DOBA

Eventualne ekonomske sankcije Rusiji nanele bi težak udarac toj ionako ekonomski oslabljenoj zemlji, ali ni Evropska unija ne bi bila u stanju da izbegne negativne posledice, piše u subotu slovenački dnevnik Delo. Ekonomske sankcije predstavljale bi odličan test interne kohezije Unije, budući da bi različito uticale na pojedinačne članice, navodi Delo, a prenosi agencija STA.

Neke evropske zemlje su zabrinute zbog izloženosti njihovih banaka Rusiji, druge zbog dostave energenata, a treće bi želele da zadrže svoje investicije u Rusiji, navodi slovenački dnevnik u tekstu pod naslovom "Vrata ka ledenom dobu".


JACENJUK: UKRAJINI ĆE BITI POTREBAN GAS IZ EVROPE

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk, koji se u subotu u Kijevu sastao sa nemačkim šefom diplomatije Frankom Valterom Štainmaerom, izjavio je da će Ukrajini biti potrebna podrška Evrope, pogotovo u snabdevanju gasom.

Jacenjuk je posebno naglasio da je Ukrajini neophodna energetska stabilnost i tim povodom moguća saradnja sa Nemačkom, prenosi Rojters. Premijer Ukrajine je rekao da bi Nemačka mogla njegovoj zemlji da "pomogne i modernizaciji i jačanju ukrajinskih vojnih snaga".


MINISTARSTVO:VOJNICI KOJI SE VRAĆAJU SA KRIMA SU HEROJI

Ukrajinsko ministarstvo odbrane istaklo je danas da su ukrajinski vojnici koji se vraćaju iz vojnih baza na Krimu - heroji, a ne dezerteri. Demantujući informacije da su vojnici ukrajinskih oružanih snaga dezerteri ministarstvo je istaklo da su takve "pogrešne informacije" aktivno širili pripadnici ruskih specijalnih službi.

Ministarstvo je demantovalo vesti da će jedinice koje napuštaju poluostrvo i idu ka ukrajinskom kopnu biti raspuštene i da će ukrajinski tužioci optužiti vojnike za veleizdaju, već da su vojnici koji su služili na Krimu "istinski heroji za sve Ukrajince", prenela je agencije AFP. Vlasti u Kijevu razmatraju mogućnost odobravanja tim vojnicima statusa veterana pošto su "demonstrirali snagu i hrabrosti", što bi im garantovalo finansijsku satisfakciju, saopštilo je ministarstvo na sajtu.

"Niko od vojnika na Krimu - patriote koji nisu izdali svoju lojalnost ukrajinskoj naciji - neće biti zaboravljeni" , ističe se iz ukrajinskog ministarstva odbrane.


ŠOJGU: KONVOJ OD 15 UKRAJINSKIH VOZILA PRATIĆE RUSKA VOJNA POLICIJA

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu odlučio je da konvoj sa 15 vozila u kojima se nalaze pripadnici ukrajinske 25. odvojene vazduhoplovne divizije, stacionirane na Krimu, a koji žele da se vrate u Ukrajinu, do granice sa Ukrajinom isprati ruska vojna policija. Konvoj broji 61 vojnika.

Do sada su 72, bivše, ukrajinske vojne jedinice na Krimu istakle zastavu Rusije i prešle u oružane snage Krima, odnosno Rusije.

Komandant Crnomorske flote zadužen je za odlazak Ukrajinskih vojnika.


NASA: SARADNJA RUSIJE I SAD U SVEMIRU NIJE UGROŽENA

Uprkos tenzijama u odnosima SAD i Rusije oko Ukrajine, saradnja dve zemlje u kosmosu nije ugrožena jer su američka i ruska svemirska agencija - NASA i Roskosmos - tokom višegodišnje saradnje postale uzajamno zavisne.

"Ne očekujemo da bi aktuelna rusko-ukrajinska situacija mogla da utiče na našu dugogodišnju saradnju sa Rusijom u svemiru", rekao je portparol američke NASA Alard Bejtel za AFP.

Ipak, nastavak saradnje zavisi pre svega od odgovora ruskog predsednika Vladimira Putina na američke sankcije zbog Krima, kaže DŽon Logsdon iz savetodavnog odbora NASA.

"Rusija uvek može da obustavi svoju misiju, ali to bi bila katastrofa", kaže on i dodaje da između Rusije i SAD postoji uzajamna zavisnost u svemiru što je dobar razlog za nastavak saradnje.

Dok Rusi prevoze američke astronaute do Međunarodne svemirske stanice, Amerikanci vrše kontrole u Teksasu i takođe plaćaju održavanje stanice.


RUSKA VOJSKA PREUZELA 147 VOJNIH OBJEKATA NA KRIMU

Do 21. marta je od preko 18.000 pripadnika ukrajinske armije stacioniranih na Krimu, manje od 2.000 izrazilo želju da idu u Ukrajinu, stoji u saopštenju ruskog ministarstva odbrane, a prenosi Itar-Tas.

Ministarstvo odbrane, takođe, sapštava da se ruska zastava zaviorila nad 147 vojnih punktova i organizacija ukrajinskih vojnih snaga na Krimu. Zastave su podignute u garnizonima u prisustvu postrojenih trupa i uz intoniranje ruske himne.

Zastava sv. Andreje, koja je obeležje ruske mornarice, podignuta je nad 54 od 67 brodova ukrajinske mornarice na Krimu, uključujući osam ratnih brodova i podmornicu Zaporožje, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.ŠTAJNMAJER OPTUŽIO RUSIJU ZA POKUŠAJ PODELE EVROPE

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas u Kijevu da međunarodna zajednica ne sme da dozvoli da ukrajinsko-ruska kriza stvori nove podele u Evropi.

"Referendum na Krimu je kršenje međunarodnog prava i pokušaj podele Evrope", rekao je nemački šef diplomatije novinarima nakon sastanka sa vršiocem dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandrom Turčinovom, optuživši Rusiju da želi da podeli Evropu, preneli su nemački mediji.


RUSI PREUZELI JEDINU UKRAJINSKU PODMORNICU

Ruske snage preuzele su kontrolu nad jedinim ukrajinskom podmornicom na Krimu "Zaporožje" i postavili rusku zastavu, saopštila je danas ruska Crnomorska flota.

"Bivša ukrajinska podmornica Zaporožje ušla je pre sat vremena u sastav podmorničke divizije ruske Crnomorske flote", rekao je portparol flote Vjačeslav Trukačjov za AFP.

Ukrajinska zastava na podmornici zamenjena je zastavom ruske mornarice sa plavim krstom na beloj pozadini. Podmornica je prethodno bila stacionirana u obližnjem zalivu Striletska koji je pod ukrajinskom kontrolom.


RUSKE SNAGE DRŽE POD OPSADOM AVIONSKU BAZU BELBEK NA KRIMU

Ruske trupe su stavili pod opsadu ukrajinsku avionsku bazu Belbek, blizu Sevastopolja, saopštio je danas zamenik komandanta te baze. To je jedna od samo nekoliko vojnih baza na Krimu koju još uvek kontrolišu Ukrajinci, izveštava Rojters.

Zamenik komandanta baze Oleg Podovalov je rekao da su im Rusi dali jedan sat da se predaju ili će preduzeti napad. "Mi nigde ne idemo. Hajde da vidimo kako će taj napad da izgleda", istakao je Podovalov.

Rok koji su Rusi dali za predaju je, inače, već prošao, ali nema znakova nikakvog pokreta njihovih snaga. Rusko preuzimanje Krima se dosad u najvećoj meri odvijalo bez prolivanja krvi. Samo je u pucnjavi u Simferopolju ranije ove nedelje registrovana pogibija jednog ukrajinskog vojnika i ranjavanje još dvojice.


MITING U DONJECKU, HOĆE REFERENDUM

Više od 5.000 ljudi okupilo se danas na proruskom mitingu u Donjecku na istoku Ukrajine tražeći održavanje referenduma, poput onog na Krimu.

Demonstranti su podigli nekoliko šatora, kao "ironični" eho masovnog protestnog kampa uspostavljenog na centralnom kijevskom trgu, kada su novembru počele demonstracije protiv smenjenog predsednika Viktora Janukoviča. "Spreman sam da živim u šatoru, ali nisam spreman da se potčinim Zapadu i da igram kako oni sviraju", rekao je jedan od okupljenih, prenela je agencija AP.

Miting u Donjecku je usledio manje od nedelju dana pošto se region Krima prisjedinio Rusiji i dan pošto je lokalni parlament formirao radnu grupu za pripremu referenduma poput onog na Krimu.


UKRAJINSKA POLICIJA ZAPLENILA 42 KILOGRAMA ZLATA

Ukrajinska policija zaplenila je 42 kilograma zlata i 4,8 miliona dolara u kešu tokom pretresa stanova bivšeg ukrajinskog ministra energetike Eduarda Stavickog, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova te zemlje Arsen Avakov.

On je rekao da su pretresi sprovedeni povodom istrage o korupciji u sektoru energetike, javio je Rojters.

Avakov je na svom nalogu na Fejsbuku napisao da je bio zaprepašćen kada je dobio izveštaj o rezultatima pretresa.


AKSENOV UKRAJINCIMA: BORITE SE PROTIV EU

Premijer Krima Sergej Aksenov apelovao je na građane Ukrajine da se bore protiv trenutnog političkog kursa Kijeva - ulasku u EU, koji bi po njegovom mišljenju bio poguban za državu.


RUSKE SNAGE UŠLE U AVIOBAZU BELBEK, RANJEN JEDAN VOJNIK

Ruske snage ušle su danas oklopnim vozilima u ukrajinsku avionsku bazu Belbek, u blizini Sevastopolja, koristeći automatsko oružje i šok bombe, pri čemu je ranjen jedan ukrajinski vojnik, javio je reporter Rojtersa. Rusi su komandanta baze Julija Mančura odveli na razgovor na nepoznatu lokaciju. Upitan da li će se bezbedno vratiti s tog razgovora, Mančur je odgovorio: "To ostaje da se vidi".

On je napomenuo kako su ukrajinski vojnici svo oružje odložili u magacine u toj bazi. Belbek je jedna od poslednjih vojnih baza na Krimu, koje su još bile u rukama Ukrajinaca. Ruske snage su je danas stavile pod opsadu i dale ultimatum Ukrajincima da se predaju, što ovi nisu prihvatili.

Rusko preuzimanje Krima se dosad u najvećoj meri odvijalo bez prolivanja krvi. Samo je u pucnjavi u Simferopolju ranije ove nedelje registrovana pogibija jednog ukrajinskog vojnika i ranjavanje još dvojice.


UKRAJINCI JEDNOSTRANO BLOKIRALI KOPNENI IZLAZ SA KRIMA

Ukrajinska pogranična straža je danas popodne, u 16 časova po lokalnom vremenu, jednostrano blokirala izlaz sa Krima u Ukrajinu, izveštava Itar-Tass.

Prema tumačenju krimskih vlasti, to je učinjeno kako bi se Krim optužio da sprečavaju ljude, posebno vojnike, da napuste poluostrvo i odu u Ukrajinu i kako bi se stvorila tenzija na granici.

Ovim postupkom su njegovi nalogodavci u suštini samo stvorili neprilike sopstvenim državljanima, ističu krimski zvaničnici.


EKSTREMISTI DESNOG FRONTA NAPRAVILI STRANKU

Ekstremistički pokret "Desni sektor" napravio je partiju, Ukrajinska Narona skupština (UNA), rekao je Andrej Denisenko, predstavnik ove novoformirane stranke. Odluka o formiranju stranke doneta je na Kongresu UNA nedavno održanom u Kijevu.


KIJEV IZBRISAO SRBIJU S MAPE EVROPE, DRŽAVE SFRJ POSTALE HRVATSKA

U promotivnom videu u kome Kijev objašnjava zašto bi Ukrajina trebalo da postane deo Evropske unije pojavljuje se karta na kojoj su izbrisane sve države bivše Jugoslavije i pripojene Hrvatskoj, objavljeno je na portalu index.hr.


DONJECK: TUŽILAC TRAŽI DA SE NE SPROVODI REFERENDUM

Oblasni tužilac u Donjecku zahteva od Regionalnog veća Donjecka da ne održi referendum. On je podneo tužbu administrativnom sudu kojom traži da se anulira odluka Veća jer nije u skladu sa Ustavom i zakonima Ukrajine. Tužilac takođe smatra da region ne može da donese odluku o održavanju referenduma za otcepljenje.


ODESA: ČALN GRADSKO VEĆA POBEGAO NA KRIM ZBOG REPRESIJE KIJEVA

Aleksander Vasiljev, član Gradsko veća Odese, pobegao je na Krim kako bi izbegao represiju vlasti u Kijevu. U Odesi je nedavno uhapšen Anton Davidčenko , šef Koordinacionog veća za jevne organizacije u regionu.


JACENJUK: UKRAJINA SPREMNA DA ZAUZME PRAZNO MESTO U G8

Ukrajina je spremna da zauzme prazno mesto u Grupi 8, ako takvo postoji, rekao je predsednik privremene ukrajinske vlade Arsenij Jacenjuk.

"Ako u G8 postoji prazno mesto, Ukrajina je spremna da ga zauzme", rekao je Jacenjuk posle sastanka s kanadskim premijerom Stivenom Harperom, zahvalivši se vladi Kanade na pomoći od 200 miliona dolara njegovoj zemlji.

Jacenjuk je podsetio da je ranije pozvao zemlje G7, grupe sedam industrijalizovanih zemalja sveta, da izgrade novi sistem globalne bezbednosti, preneo je Irat-Tass.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (71)

Nenad

22.03.2014. 12:28

@fifty - Ne menja se cena gasa vec se ukida popust, a oni dobijaju realnu cenu koju svi drugi vec plaćaju.

Predrag Zdrale

22.03.2014. 12:54

@fifty - Ima i drugih puteva da se Ukraina zaobidje a na tome se vec uveliko radi :)

Predrag Zdrale

22.03.2014. 12:52

@danilo - Mislis vecina glasaca Ukraine? Ako ukrainski pucisti misle da na precac i prevaru uvedu celu ukrainu u nato onda istocna Ukraina treba da se odcepi od njih. Pa nece valjda Rusi na Ruse da okrecu nato rakete, kome ovde nesto nije jasno?

Snouden

22.03.2014. 10:56

"dodajući da Ukrajina dobro zna šta se 2008.desilo u Gruziji, kada je ta zemlja reagovala na ruske provokacije, što je vodilo ka gubitku Južne Osetije". Verovatno zna i to da su Rusi zasuli civile u gradu Cinhvali sa raketama tipa GRAD. Koji li je ovo licemer.

зокс

22.03.2014. 13:09

@Snouden - Сноуден,појасни мало "засипање ракетама цивила у граду Чинхвали?Људи те нису разумели!Ја имам податак да су лажно оптужили Русију за то "гранатирање"!

Snouden

22.03.2014. 14:57

@Snouden - ljudi jednostavno nekada ne primecuju dozu ironije u porukama. Cinhvali je mucki bombardovan od strane Gruzije, sto su svojevremeno potvrdili i zapadni posmatraci. Ali eto, po ovom ukrajinskom licemeru ispada da to nisu bili Gruzijci vec su i to uradili Rusi kako bi odvojili Abhaziju i J. Osetiju. Uostalom, nije tajna da se Gruzijci dobro "lizu" sa zapadnom Ukrajinom.

зокс

22.03.2014. 17:01

@Snouden - Сноуден,не примећују јер је за њих свет почео да постоји од када су американоси и њихове подрепне мушице почеле бомбама да шире пљачке и окупације,а које они називају демократија!Лако ми је за њих!

filip

22.03.2014. 11:37

Ekonomski slaba-pa ako je toliko slaba, kako mogu da imaju tako jaku vojsku da joj se niko na svetu nemoze suprotstaviti ni obicnim kopnenim snagama! Zna se ko je 600 godina na tronu sto se tice kopnene vojske!

Gojko

22.03.2014. 11:45

Da li ce sad Baronesa da organizuje sastanak Ukrajinskog i Krimskog premijera da demokratski dogovore to otcepljenje...Sa Ukrajinske strane moze prisustvovati i Prvi potredsednik Vlade....

зокс

22.03.2014. 13:25

@Gojko - Гојко,имали су изгледа "вишак"тих назива "баронеса"па га оној лепотици доделили!Нема ружнијих нација на свету као што су шипци и енглези!

goran.s

22.03.2014. 14:02

@Gojko - Ukrajina treba da prestane da gleda u proslost i da pocne da gleda u buducnost. Najbolji odnosi Krima i Ukrajine su ono sto ce Evropu podstaci da pomogne evropski put Ukrajine. Sta jos bese ...

зокс

22.03.2014. 13:06

Поента ове целе ујдурме је да се гас и нафта из Сибира отму од Русије!А ово што се до сада и сада догађа су само етапе у развоју тога плана!Сви смо чули када је Материна Одврајт рекла да "Бог није само Русима дао гас и нафту,него је то целог света богатство"!Па се питам,а шта су то американоси поделили од својег богатства са остатком света?Ништа,што нису најмање петоструко наплатили!И немачки министар "позадински"Гвидо рече да "Немачка мора обезбедити себи ресурсе и оружјем ако је потребно"!

Muhamed velicanstveni

22.03.2014. 13:56

@зокс - Ja sam veliki protivnik teorije da je covek posto od majmuna,, ali se ponekad umirim,,!! ;-))

ranko75

22.03.2014. 15:39

@зокс - Naravno da nije dao samo rusima, imaju je i mnogi drugi, i amerikanci takodje. Ali ne onu sibirsku naftu ili gas.Da bi imali odnos prema sibirskoj nafti morala bi nekoliko godina da provede u sibiru, kao Solzenjicin i drugi.

tandaramandara

22.03.2014. 13:16

"Eventualne ekonomske sankcije Rusiji nanele bi težak udarac toj ionako ekonomski oslabljenoj zemlji, " Bože kako su ovi slovenci barem ovaj politički deo( to nije stav velike većine običnih građana) poglupavi sledeći direktive zapada pokušavajući da bace prašinu u oči prvo svom narodu pa onda i ostalima. Rusija nije oslabljene ekonomije već je u fazi ekonomskog buma, otvara se prema svetu, počela je svoju kosmičku tehnologiju da primenjuje u ostale industrijske grane što joj otvara vrata.

grofmeho

22.03.2014. 21:33

@tandaramandara - tandaramandara sad ih opet sama zatvara ta vrata glupsone

PanicusVulgaris

22.03.2014. 22:03

@tandaramandara - @fukarameho: Nemas brines, Kina i Indija mogu da kupe tri puta vise nafte i gasa nego sto Rusija moze da proizvede. A ako Rusija pocne tim zemljama naplacivati gas i naftu u rubljam umjesto dolara, amerika nece izdrzati ni 6 mjeseci, kolapsirace. Rusija je vec najavila da ce preispitati svoj stav o iranskom nuklearnom programu. Ako rusi pocnu isporucivati najbolje protiv-avionsko i protiv-raketno naoruzanje Iranu i Siriji, i Iran razvije atomsko oruzje, ne bih se kladio na amere i evropljane.

momcilo

22.03.2014. 13:18

nemci ce dati ukrajincima modernu vojnu tehnologiju koja ce dati "ukrajincima papistima" mogucnost da veoma brzo pobegnu pred ruskom vojskom. Bog rece gresnom ali razumnom coveku " Savle, Savle zasto me gonis", "tesko ti je protivu bodila pracati se". (DA_9.3)

sandra

22.03.2014. 13:19

ovim gestom unija bi uvela sankcije samoj sebe,jer ruski gas je i dalje najeftiniji a najvise ce to osetiti gradani sa nizim primanjima u europi.

grofmeho

22.03.2014. 21:31

@sandra - sandra rusija ovo moze da izdrzi navise 6 meseci potom ce da gladuju kao i mi u srbiji za vreme nasih sankcija ne budi tako glupa seljanka

Gle, Srbin

22.03.2014. 13:47

povodom vesti od 12:44: kada je Litvanija u svoje stekla nezavisnost, g-dja Pruniskiene ili kako se vec zvala, tada premijerka je odmah otisla dal' u Svedskoj dal' u Norveskoj i trazila u pobednickom zanosu i euforiji naftu i gas od prijatelja iz Svedske/Norveske. Rekli su joj: nema problema! Koliko god vam treba, ali da znate: cena je trzisna...

Паланчанка

22.03.2014. 13:49

Поштена Американка Кондомлиза Рајс, изјавила је (као амерички државни секретар) да није поштено да Руси имају само за себе сва она природна богатства која у својим недрима чува Сибир. После решавања проблема "непоштених" Индијанаца, Африканаца и Абориџина, одлучили су да и ресурсе "непоштених" Руса узму за себе. Али, Руси нису црнци или црвенокошци са луком и стрелом!

cis

22.03.2014. 18:15

@Паланчанка - ne znam za Kondolizu, ali to je pre nje rekla Madlen Olbrajt, pre oko 15 godina.

Mis_Pigi

22.03.2014. 13:55

neka ceo svet modernizuje svoje oružje koliko hoće, i Rusi će još svakog da časte sa po jednu "Кузькину мать" besplatno

Zika

22.03.2014. 19:12

@Mis_Pigi - Navijam za bratsku Rusiju ali se bojim da ce da slomi zube jer je moj bratski Ruski narod vec umoran od gladi I bede.

прћо

22.03.2014. 14:01

Украина жели у ЕУ што значи Руски гас увози преко Њемачке ,

.

22.03.2014. 14:22

@прћо - hvala za ovu vjest NASA... Vec sam se nasikirao, reko ako vanzemljaci napadnu sta da se radi... A mislim da su "svemirci krivi za sve"

зокс

22.03.2014. 15:37

@прћо - Ако нас нападну ванземаљци американоси и Брус Вилис ће да нас заштите!То је већ договорено!

Stefan Perovic

22.03.2014. 14:02

Nemci su obucavali i naoruzavali teroristicku OVK,a sad se uhvatili nacista,krinminalaca i belosvetskih placenika u Ukrajini.....Nadam se da ce im ovo biti poslednja uloga u ovom negativnom filmu.....Izgleda da je doslo vreme da se opet umarsira u Berlin....

Мита Трта

22.03.2014. 14:11

Нису Руси ништа бољи од нас. Као што ми Хрватима и Албанцима, поново, после толико страшних искустава, пружамо руку пријатељства и помирења, нудимо сарадњу и извињавамо се док нас они туже и траже све више и више, тако и Руси Европску Унију, која им изриче санкције, позивају: "да се вратимо прагматичном основу сарадње у духу интереса наших земаља"! Изгледа такав је усуд оних који у себи носе ону изворну словенску душу. Надам се да Путин има нешто германских, англосаксонских или татарских гена...

зокс

22.03.2014. 15:36

@Мита Трта - Припадник словенског православног народа не може и не сме бити никада као ови што си их набројао!Зато се и ми разликујемо од њих!Зато смо ми ово што смо,а они оно што су!

sima

22.03.2014. 19:35

@Мита Трта - зато ћемо и да опстанемо, јер смо благородни христољубиви род

butros

22.03.2014. 15:27

Gospodin Vitalij Kličko se povukao iz ringa kao nepobediv borac u zenitu svoje karijere ali je sad tako nokautiran da će tako grogiran ići na dalje kroz ceo svoj život..

Batrak Abrama

22.03.2014. 16:22

dobro je, uplivalo se u mirne vode, mada sve opet liči na zatišje pred buru

Јабре

22.03.2014. 16:45

Чуј Грузија одговорила на руске провокације ?! Каква је то провокација да се почне огромни артиљеријски напад на једну целу територију, да се убије 20 Руских мировњака у бази и крене са војском у рат ? Што не покушају то са Америком па да им посеју целу земљу Уранијумом.

melanija

22.03.2014. 19:25

Istocni regioni(Doneck, Lugansk, Harkov, D-petrovsk,Zaporozje i Kercc), ako nesto misle da urade, onda da njihova rukovodstva sednu i dogovore saziv skupstine i osnuju Malorusiju, republiku unutar Ukrajine,makar privremeno koristeci referendum kao pravni oblik konstituisanja.Odesa, proruski region, bi im se mogao pridruziti ili sam zatraziti u postupku federalizacije zemlje , status posebne republike. Mislim da je to reaLno resenje a posle da vide da li je moguce sacuvati Ukrajinu na okupu.

ss

22.03.2014. 19:28

Gledam ove NATO-EU fašiste što se nerviraju, kada neko samo pokuša da se ponaša kao oni.... Srbija hoće Uniju sa Rusijom! NE u EU!

Smrt fašizmu!

22.03.2014. 20:56

@ss - Kojim sui ti to blesmetrom izmerio da "Srbija hoće uniju sa Rusijom"? U čije ime ti brabonjaš? Vi, komuno-fašisti, ne biste smeli da preskačete svoje doze medikamenata!

Јабре

22.03.2014. 22:05

@ss - Фашиста говори смрт фажизму, јел покушаваш да будеш духовит ?

seljak jagodinac

22.03.2014. 20:14

nema sanse da putin zatvori gas,a da to uradi,sebi je uskociuo u stomak,ima travu da pasu rusi,to i je jedini izvor para.Rusi su propali i to opasno.EU uzima gas od 12 zemalja ,tako da,ko je na-ebo vise

momo

22.03.2014. 21:15

@seljak jagodinac - ,,Јагодинац", не вређај сељаке, јер су они за тебе препаметни. Друго, ради нешто корисно није за тебе пискарање!

Gojko

22.03.2014. 20:14

Ovo je verovatno srategijski ne manje vazna baza od mornaricke u istom Carskom gradu.Aerodrom pokraj reke Belbek je imao na Googl snimku 50 MiG-29 i jos 20 kaponira,2 Mi-24 jur.helikoptera.Veliki dobitak za Ruse.

draganche

22.03.2014. 21:33

@Gojko - ali samo 2-3 Mig 29 su ispravna ali sto nas narod kaze:poklonu se u zube ne gleda. Mogli bi da posalju 10ak tih neispravnih da probamo da ih popravimo posto ionako ostajemo bez nadzvucne avijacije.

Јабре

22.03.2014. 20:42

Готово је Русија и Украјина су превише повезане да би Украјина могла да напада Русију економски а исто важи и за ЕУ и Русију не исплати им се. Једини који би профитирали су Американци да се Руси увуку у рат са браћом и униште своју војску и економију. Желим брз опоравак украјинском војнику и мир Украјинцима и Русима нека душмани цркну !

BACVANIN

22.03.2014. 20:45

Postavio bih pitanje zapadnim politicarima..Da li predsednik SAD ili presednici drzava EU mogu dekretom premestiti jedno selo iz jedne opstine u drugu.Verovatno nebi smeli jer to nije u skladu sa demokratskim nacelima,a stanovnici takvog sela stupili bi u protest.Demokratske zemlje? svim silama su isle na rusenje komunistickog sistema,sa punim ustima da se da pravo tim narodima na slobodu izrazavanja.vecinsko stanovnistvo Krima Rusi dekretom su preko noci presli u drugu republiku [a potom u drza

BACVANIN

22.03.2014. 20:55

Sada politicari SAD i EU uporno brane protiv cega su se borili,da bi u ovom slucaju stali na stranu radnjama koje su proistekle iz komunistickog jednoumlja.Posto je Putin i cela Rusija prihvatila demokratsko odlucivanje naroda,iz tih razloga posle 60 god ispravlja se grska komunistickog sistema antidemokratskog i narodu Krima daje se puna legitimnost da se ovog puta izjasne kojoj drzavi hoce da proipadnu.Ovim i selo u EU nece bez izjasnjavanja na referendumu promenuti opstinu ili pokrajinu.

BACVANIN

22.03.2014. 21:08

Kada je u pitanju stav danasnjih nelegalnih vlasti Ukrajine o Srbiji,pisao sam jedan komentar,gde se od strane Vatikana i NATO drzava primenjuje scenario iz 19 i 20 veka,koji je primenjivan nad srpskim narodom a u korist Hrvata.Austrougarska uz pomoc Vatikana i hrvata pod pritiskom su unijaceni Srbi prevodjeni u drugu veru a potom u Hrvate.Nove ukrajinske vlasti sa svojim nalagodavcima i katolicke crkve imali su naum da Ukrajina postana cisto nacionalna i katolicka zemlja kao i hrvatska.

butros

22.03.2014. 21:53

Ova mapa koja je prikazana na slici a potekla iz Ukrajinske "kuhinje" je čisto neznanje po mom mišljenju i nije provokacija iako baš na to liči jer nas i u Rusiji čak još uvek zovu "Jugoslovenima".Znam iz iskustva..

.

22.03.2014. 23:01

@butros - upravu si, ziveo sam u Ukrajini i 2008. godine sa susretao veci broj ljudi da neznaju da Jugoslavija vise ne postoji...

Milovan

22.03.2014. 22:16

Ukrajina je spremna da zauzme prazno mesto u Grupi 8, Biti među osam najbogatijih zemalja je velika stvar a kada se probude 1000 kubika gasa će dostići cenu 500 dolara pored Krima ostaće i bez Donjecka. Tek kada dođe zima shvatiće koja je cena zapadnjačke demokratije.

butros

22.03.2014. 22:19

Ukrajina spremna da popuni slobodno mesto u G8??!!Hahahahahahha...Možda će se na kraju i crnogoranci i šiptarci prijaviti?Onda bi bila "mrtva trka".Hahahahhaha...

djole

22.03.2014. 23:06

@butros - he butrose ili dragoljube,ignorante.Ti bre Albancima nikad vise ni do peda neces moci da se priblizavas,a bogami ni crnogorcima.Razumise sirotinjo,vodi svoju brigu,bedu,nemas ni kore kruha a mislis o drugima,koji su odavno pravasisli bedu.

Simke

22.03.2014. 23:15

@butros - Mozda se i mi prijavimo .Jos se niko nije izjasnio sta ce Srbija uraditi,mada su najavili dobre odnose sa Briselom ...

butros

22.03.2014. 23:18

@butros - Ja jedem hleb a tebe neka nahrani kuruhom milKo i kamenjem sa plaže izopačeni crve..

gogic

24.03.2014. 09:57

@butros - E butrose da ti jednu stvar reknem teb.Srbija a i ti licno mislim da previse volite taj kamen i more po cijeloj duzini ali nemate ga.Staces,kako lisica rekle "kiselo grozdje".

Kuku-lele

22.03.2014. 23:05

JACENjUK: UKRAJINA SPREMNA DA ZAUZME PRAZNO MESTO U G8 ;Bijednom i bespomoćnom politikom Evropa pokazuje u stvari ko je ta Evropa.Ne malo nego je i previše izgubljena u svom bijesu ,da čak dozvoljava ovakve izjave ljudi iz države koja nema malte ne hleba da jede.Ha,ha,ha;Ukrajina među 8 najrazvenih zemalja Svijeta.Jadna je ova Evropa kada im je Ukrajina zamjena za Rusiju.trebali su pozvati i C.Goru i Albaniju.Bilo bi 10 najrazvenijih država Svijeta!!!

Tikov

23.03.2014. 00:46

Gas umesto iz Rusije iz EU? Pa njima onda neplaćati računi, pa da vide koliko brzo će istati bez ikakvog gasa. Ako ovako nastave cela Ukrajina će moliti Putina da ih prisvoji. Mislim da je i to jedino rešenje jer bi samo tako smrdljiva korumpirana elita tražeći azil u SAD EU napustila za sva vremena Ukrajinu

Miroslav GTA

23.03.2014. 05:06

U G8, malo je to ze jednu Ukrajinu. U savet bezbednosti UN, more, umesto Rusije. "Ulicare",more, grupno za Nobela. Otvori se zemljo....Na sta spade planeta jer otprilike ovo bi bili kriterijumi dostojanstva americke vlade t.j. novog svetskog poretka. UE je jedan obican pion u njihovim rukama. Najmanje pola Evrope je protiv politike i ponasanja koje im se namece, ali nema demokratije pa cute, a znaju da ne ide na dobro po njih. Tiranija i jednoumlje najgore vrste.

Gojko

23.03.2014. 08:46

Gledao sam snimak, u Dnevnom avazu, ulaska Rusa preko ograde gde su kasarnske zgrade.Bukvalno je trajalo 5 min.Za to vreme ruski oklopni transporter nije mogao kroz kapiju od 2 Ukr. kamiona na kapiji,ali onda Rusi cupaju kapiju i transporter ulazi.