ČUDNA POJAVA NA GRČKOJ PLAŽI: Redak fenomen - kupači u neverici (VIDEO)

Novosti onlajn

25. 07. 2021. u 17:42

KUPAČI na plaži Tigania, nedaleko od Sartija na Sitoniji prisustvovali su retkom fenomenu prethodnih dana. Naime, obala je bila preplavljena belom penom, a stručnjaci su u grčkim medijima govorili o ovom retkom fenomenu.

ЧУДНА ПОЈАВА НА ГРЧКОЈ ПЛАЖИ: Редак феномен - купачи у неверици (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Jutjub

- To je nešto što smo viđali i ranije. U pitanju je nerastvorena organska materija koja, iz nekog prirodnog razloga - poremećaja, biološkog procesa, povećava svoju količinu u velikom broju i ne uspeva da se rastvori - rekao je Hariton-Čarls Hindiroglu, profesor na Odeljenju za biologiju Univerziteta Aristotel, gostujući na radio Solunu.

Kako je primetio, u poslednje vreme je zabeležen učestalost ove pojave širom Severnog Egeja.

- Ne možemo isključiti činjenicu da je to uzrokovano organskim zagađenjem Bosfora - rekao je on naglašavajući, međutim, da taj fenomen nije opasan i da je povezan sa klimatskim promenama.

U razgovoru za thessnews.gr, zamenik gradonačelnika Sitonije Vasilis Zisios izjavio je da je pena prisutna u poslednja tri do četiri dana.

Zisios veruje da je u pitanju fenomen eutrofikacije koji se dešava usled povećanja fitoplanktona i zooplanktona zbog visoke temperature koje prevladavaju, kao i da uopšte nije opasan za kupače.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma