KNIN 5. avgusta. Ništa novo pod kapom nebeskom. Predsednik hrvatske vlade je ubeđivao okupljene Hrvate, a valjda i sebe, da je "vođstvo pobunjenih Srba u suradnji s Beogradom" prisililo 250.000 ljudi na "evakuaciju iz Hrvatske". To je onaj isti Andrej Plenković koji je lane nagoveštavao da će da "provede pomirbu Hrvata i hrvatskih Srba s ciljem da djeca agresorskog naroda ne bi nosila krivnju svojih predaka". A Zoran Milanović, predsednik države, prisetio se plana Z-4, koji je srpska strana odbila i poručio da "Hrvatska 1995. nije imala izbora i da nikoga nije prognala".

Komentari (15)

Lale

07.08.2022. 07:46

Neka me i opljuju i izvredjaju,ali po meni rat i RSK su izgubili svaki smisao jos 1992 kada su vodece sile priznale Hrvatsku u AVNOJ granicama, a Srbi bili bez ikakve podrske medj faktora cak suprotno. Sanse propustene 1918 i 1945 nisu se mogle preko noci i u unapred izgubljenom ratu ostvariti. Hajde da razmisljamo na nacin da u toku stravicnog genocida, na ivici istrebljenja od strane Hrvata, sve te licke,krajiske i dalmatinske brigade koje su cinili mahom Srbi su u stvari gradile SR Hrvatsku. Jer se bukvalno desilo da su iz NDH presli u SRH.

RV

07.08.2022. 08:23

Добро, знам лако је сад бити паметан, али шта сад Срби имају у Хрватској? Ништа. Нема ни Срба. Ко је одговоран због тога осим Хрвата, Хрватске и тзв међународне заједнице, ко? Где је ту Србија, ЈНА, Југославија и њихови властодршци. Где? Мислим да смо могли много више Срба задржати у Хрватској без рата и са много мање патње ових данас протераних а и оних што су остали тамо. Где тад беше памет Србије?

Nele

07.08.2022. 08:47

Nismo prihvatili ovaj "los" plan i dobili smo, sta..? Krajina uopste ne postoji, Srbi nemaju ni A od autonomije, manje je 250.000 Srba a ostali kao da ne postoje "Svidja" mi se kako je cenjeni gospodin obrazlozio sta je nudio taj plan i zasto je odbijen..sto bi razmisljali dugorocno, sto bi razmisljali za sutra kada je bitno kako se danas zivi

Nostradamus

07.08.2022. 08:49

Dakle, nismo prihvatili Z4 plan, jer smo hteli da dobijemo vise i onda smo dobili nesto zbog cega i danas placemo. Naravno, krivi su Hrvati sto nam nisu dali ono sto nama odgovara.

Musashi

07.08.2022. 09:16

Jer su svi u „Krajini“ i Beogradu zaključili da će HV zaglaviti, srpska vojska stići iz Srbije, i više ih nitko neće moći zadržati u Hrvatskoj, ujedno će i BiH pasti. Ujedno je postojala bojaznost da će Srbi isto dobiti i u BiH, pa i Albanci na Kosovu. Sve to potvrđuje nezadovoljstvo Srba sa „RS“ u BiH, najme „RS“ nije ništa drugo nego „Z-4“.

Coa

07.08.2022. 10:10

Срби су прихватили план уочи тзв. олује, а Милошевић је највише крив што су га првобитно одбили, плус што их је издао кад је кренула акција.

Pp

07.08.2022. 13:06

Sad nemamo ni tu trećinu, niti tamo više ima Srba, a da ne pričamo o izgubljenim životima... Ako je Milošević odbio taj plan zašto onda nije vojno zaštitio te Srbe tokom Oluje i Bljeska, nego ih je izdao i ostavio za pokolj, a slušali su ga slepo. Milošević je najveći izdajnik u srpskoj istoriji i morali smo mi da mu sudimo za izdaju.

vladimir

07.08.2022. 14:20

Plan Z-4 je čista "obmana" /prevara/ i žalosno je da se i danas u brojnim TV emisijama "stidljivo" spominje da su SRBI na prostoru Krajine, kao KONSTITUTIVNI narod, bio na SVOM prostoru / austrijski katastar/ a samim tim na prostoru SRPSKE države i nikakva mu "autonomija" nije bila potrebna na poklon od Zagreba! To što su hrvati ZLOUPOTREBILI Djilasove /socijalističke/ granice je bezpravno otimanje tudjeg! Nemačka je u znak "zahvalnosti" nagradila hrvate!

Hercegov grad

08.08.2022. 16:41

Normalno Marticu i Babicu nije odgovarso Z-r plan jer sigurno ne bi bili glavni prestavnici Srba u Krajini.Za Srbe je to bilo najbolje resenje,a ako nije trebali su se boriti i casno poginuti za neke svoje ideje ,koje nemaju veze sa vezom u realnosti.Zato se moralo tako zavrsiti i da Srbi ne stnu sa tih ptostora,sto je i bila zelja Hrvacke.