Sto godina na dnu mora – pronađen konjak za poslednjeg ruskog cara (VIDEO)

Novosti Online

05. 11. 2019. u 23:07

Сто година на дну мора – пронађен коњак за последњег руског цара (ВИДЕО)

Twitter@OceanXteam

Uz pomoć robota spaseno oko 600 boca konjaka "De Haartman & Co" i 300 boca likera „benediktin“
TIM ronilaca pronašao je na dnu Baltičkog mora 900 boca francuskog konjaka, namenjenih poslednjem ruskom caru, koje su se nalazile na transportnom brodu potopljenom od strane nemačke podmornice 1917. godine.

Intrigantna priča počela je u maju 1917. godine kada je švedski brod „Kiros“ isplovio za Petrograd, noseći 50 sanduka francuskog konjaka i još 15 sanduka likera. Primalac pošiljke niko drugo do car Nikolaj Drugi, koji je abdicirao sa prestola dva meseca ranije.

Rusija je i dalje formalno bila u ratu sa Nemačkim carstvom, pa je teret poslat iz Francuske na brodu koji je pripadao neutralnoj Švedskoj. „Kiros“, međutim, nikada nije stigao na svoje odredište.

Dok je prolazio pored ostrva Aland u Baltiku, presrela ga je nemačka podmornica „UC-58“.

Prema tadašnjem ratnom zakonu, Nemci su optužili posadu za krijumčarenje ilegalnog proizvoda, naterali je da pređe na drugi brod, ali da pre toga potopi svoj. Devetstotina boca, sa najboljim i najkvalitetnijim francuskim pićima, završilo je na dnu mora.

Pre 20 godina olupina broda je pronađena, ali je tada bilo previše opasno zaroniti i pokušati vađenje tereta. Sada je, ipak, tim švedskih i islandskih ronilaca odlučio da pokuša i uspeo.

PROČITAJTE JOŠ - OTKRIVENA TAJNA: Zašto je izgubljeni grad Inka izgrađen na čudesnom mestu

Posle nekoliko godina priprema, konačno su krenuli u akciju na međunarodnom brodu „Dipsi vorker“ (Deepsea Worker). Uz pomoć robota, konačno su uspeli da spasu oko 600 boca konjaka "De Haartman & Co" i 300 boca likera „benediktin“.

Boce koje su izložili čine se da su netaknute. Neke od njih i dalje nose originalne voštane pečate i oznake.

Twitter@OceanXteam

„Važnost ovoga ne može da se dovoljno naglasi. Ne samo da je ovo retko otkriće, već je i deo istorije carske Rusije“, saopštio je švedski tim.

Twitter@OceanXteam

Posebna pažnja je na likeru „benediktin“ koji se više ne proizvodi, a njegovog proizvođača, koji vuče korene od francuskih monaha, preuzeo je „Bakardi“.Autor: RTSPratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Истина

27.01.2020. 11:12

Народ грцао у беди а царска породица наручивала коњак у бродовима... Није револуција избила тек тако јер је "наручена" . Николај јесте учинио пуно за Србију али однос свих тадашњих европских царских породица и аристократије према сопственом обичном народу је био за нијансу бољи него према стоци...