Egipćani mumificirali mrtve i pre doba faraona

Novosti Online

četvrtak, 16. 08. 2018. u 23:33

Египћани мумифицирали мртве и пре доба фараона

Depositphotos

Rezultati ispitivanja na praistorijskoj mumiji pokazuju da je postupak balsamovanja postojao 1.500 godina ranije nego što se mislilo
DREVNI Egipćani mumificirali su mrtve pre doba faraona i na mnogo širem geografskom području nego što se verovalo - pokazuje novo istraživanje.

Rezultati opsežnih forenzičnih ispitivanja na praistorijskoj mumiji, za koju se verovalo da je očuvana ukopavanjem u vruć pesak, pokazuju da je balsamovovanje postojao 1.500 godina ranije nego što se mislilo, navedeno je u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Archaeological Science.

Jana Džons sa Univerziteta Mekveri rekla je da otkriće obogaćuje "dosadašnje ograničeno znanje praistorijskoj perioda i ranih postupaka mumificiranja".

PROČITAJTE JOŠ - Egipat: Arheolozi otkrili 17 mumija u katakombama

- Posle pregleda mumije, hemijske analize, genetskog istraživanja, radiokarbonskog datiranja i mikroskopske analize lanenih zavoja, možemo potvrditi da je telo muškarca, starosti 20 - 30 godina, balsamovano oko 3600. godine pre Hrista - navodi Džons.

Proces je uključivao kombinaciju biljnog ulja, zagrejane smole crnogoričnog drveta, aromatičnog biljnog ekstrakta i šećera. Recept za balsamovanje sadržavao je antibakterijska sredstva korišćena u sličnim merama kao što se to činilo na vrhuncu egipatskog mumificiranja 2.500 godina kasnije.

Osim što je balsamovanje počelo da se primenjuje ranije nego što su stručnjaci mislili, praktikovalo se i na većem geografskom području. Dokaz za je mumija koja potiče iz južnog Egipta.

PROČITAJTE JOŠ - Pronađena mumija "uspavane lepotice" u svili stara 2.000 godina

Stiven Bukli sa Univerziteta Jork u Velikoj Britaniji rekao je da dobijeni rezultati prikazuju "prethodnicu klasične mumifikacije, koja će kasnije da postane stub drevne egipatske kulture".

Mumija je u Egipatskom muzeju u Torinu bila smeštena od 1901. godine. Nikada nije podvrgnuta dodatnoj konzervaciji, što je omogućilo tačnu naučnu analizu, navode u izveštaju.


Izvor: Index