Kako bi izgledao svet da se Zemlja okreće u suprotnom smeru?

Novosti online

19. 03. 2018. u 23:33

Како би изгледао свет да се Земља окреће у супротном смеру?

Foto: Printscreen/Youtube

Da li ste se ikada zapitali da li bi stvari bile drugačije kada bi se planeta Zemlja okretala u suprotnom smeru?

Portal “BBC Future je upravo to pitanje postavio naučnicima, koji su otkrili veoma zanimljive podatke o rotaciji Zemlje.

Ako stojimo na ekvatoru, Zemlja ispod nas se okreće brzinom od 1.670 kilometara na sat, što utiče na kretanje talasa i strujanje vazduha.

Kad bi se sve preokrenulo, Sahara bi bila jedno od najkišnijih područja na Zemlji, kalifornijske pustinje bile bi vlažne, a močvare na Floridi potpuno bi presušile.

Pročitajte još - NAUČNICI NASA TVRDE: Otkrili smo planetu “goru od pakla”, 112 puta veću od Zemlje

S druge strane, kada bi Zemlja, na primer, usporila rotaciju, sunčana strana bila bi sve toplija, a tamna strana Zemlje bi postala ledena. Zemlja, doduše, sve vreme zaista usporava, ali se taj proces odvija vrlo sporo.

Dan je danas 1,7 milisekundi duži nego što je bio pre hiljadu godina, a tim tempom Zemlja bi se potpuno zaustavila za 1,9 triliona godina.

Poređenja radi, svemir je star oko 14 milijardi godina.

(Izvor: b92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

ja sutra slavim!

20.03.2018. 06:50

Rodjen sam kada je"rodjen" i nas Suncani sistem!Na sutrasnji dan,pre skoro 4,5 milijardi godina!Tek smo postali punoletni!I zatrazicemo licne isprave u mesnoj kancelariji,koja je na ivici Andromede.Ne verujete!?Papir i olovku u ruke i vidite koliko ste i Vi sa nama"ostareli"...I ne zaboravite!Jurimo kroz Mlecni Put vrtoglavom brzinom!Treba to obici!Podjes od"tacke nula"...I kada si ponovo na njoj....Nema dinosaurica,mnogih glodara,sisavaca,kicmenjaka(za beskicmenjacima niko ne kuka).Nema ni nas.

рашинац св

20.03.2018. 07:30

а извор б92,њему и треба веровати као и наси.папир трпи свакојаке глупости као и народ испрана мозга!

Pera Detlić

20.03.2018. 09:02

Pametni naučnici, što nedokažu da je zemlja lopta?, nijedan snimak iz "" svemira"nemamo, drugo, zašto nema južnog pola na kompasu?treće, zašto se zemlja nemože obići sever, jug?, nego samo istok zapad?!!. To je dokaz da je zemljaravno ploča!ane okrugla

Arsenije

20.03.2018. 11:30

@Pera Detlić LOL prijatelju, ne popi ti lekove danas? Kažeš nemamo nijedan snimak? Imamo snimke i sa Plutona brale. Nego da si ti meni živ i zdrav, pa neki lekići ili knjiga u šake (možda si zdrav, nego nisi išao u osnovnu školu, jedino bi to opravdalo, mada znaš da pišeš, šta znam)