Windows10 je već neko vreme najpopularniji desktop operativni sistem, a nedavno je objavljeno da je dostigao 900 miliona instalacija. S druge strane, Windows 7 je i dalje najveća boljka za Microsoft.


Ne samo što Windows 7 predstavlja drugi najpopularniji PC operativni sistem, već mu se i približava datum prestanka podrške, što Microsoft primorava da pribegava ubeđivanju korisnika da pređu na noviju verziju Windowsa. Korisnicima je sada ostalo 99 dana da instaliraju Windows 8.1 ili Windows 10 (ili da pređu na neku drugu platformu).


Microsoft-ova preporučena opcija je, naravno, Windows10. Međutim, migriranje korisnika sa Windows 7 na Windows 10 je mnogo teži posao nego što je to svojevremeno bio prelazak sa Windows XP uređaja na podržanu verziju platforme. Razlog ovoga je status koji Windows 7 ima.


PROČITAJTE JOŠ: Windows 7 je i dalje najpopularniji operativni sistem


Windows7 je često opisuje kao poslednji operativni sistem koji nudi tradicionalno Windows iskustvo, bez prodavnice i ostalih modernih detalja. Korisnici koji žele jednostavan i kalsičan Windows osećaj nemaju problem da ostanu na Windows-u 7 čak i kada prestane podrška za OS.


Microsoft-use ovo svakako ne sviđa, a kompanija zajedno sa sigurnosnim ekspertima ističe da će oni čiji sistemi ostanu na Windows-u 7 biti podložni napadima zbog bagova i nemogućnosti instaliranja zakrpa.

(b92.net)