Nemačka savezna država zatvara Fejsbuk nalog zbog nedozvoljene obrade podataka

Tanjug

13. 06. 2019. u 20:31

Немачка савезна држава затвара Фејсбук налог због недозвољене обраде података

Foto Facebook

Vlada nemačke pokrajine Saksonija-Anhalt objavila je danas planove o zatvaranju svoje zvanične Fejsbuk stranice zbog zabrinutosti oko rešavanja problema zaštite podataka od strane te kompanije

Vlada nemačke pokrajine Saksonija-Anhalt objavila je danas planove o zatvaranju svoje zvanične Fejsbuk stranice zbog zabrinutosti oko rešavanja problema zaštite podataka od strane te kompanije.

U saopštenju iz kabineta premijera te istočne nemačke pokrajiine podseća se na jednu godinu staru odluku najvišeg suda Evropske unije kojom je utvrđeno da je administrator "fan stranice" na Fejsbuku zajednički odgovoran s kompanijom za obradu podataka posetilaca, prenosi AP.

PROČITAJTE JOŠ - Nemačka upozorava Fejsbuk da ne prikuplja podatke korisnika

Iz kabineta je saopšteno da, od te odluke, Fejbukova evropska filijala u Irskoj nije preduzela nikakve mere kojima bi administratorima stranice dala uvid u njihovu obradu ličnih podataka.

Oni su poručili i da će uskoro zatvoriti Fejsbuk stranicu "Saksonija-Anhalt.de" na predlog državnog komesara za zaštitu podataka, pošto nemački zakoni snažno štite privatnost podataka.

Kompanija Fejsbuk je odbila da komentariše ovu odluku, ali je ukazala na svoja ranija saopštenja u kojima se navode koraci koje je preduzela u cilju da upotreba podataka koje kompanija obrađuje bude transparentnija, navodi AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije