"Netfliks" radi na novoj tehnologiji koja će dozvoliti gledaocima da odlučuju kako će njihov omiljeni televizijski program da se završi.


Navodno, tehnologija će gledaocima omogućiti kontrolu nad zaplet
om u ključnim momentima serije. Pa će na primer moći da izaberu sledeći korak Frenka Andervuda u "Kući karata".

- Režiseri i producenti snimiće nekoliko alternativnih zapleta unapred, što će da omogući gledaocima da izaberu svoj put kroz priču koristeći daljinski upravljač - rekao je izvor iz "Netfliksa", britanskom časopisu Miror.


U nekim slučajevima, radnja bi gledaoce mogla dovesti natrag u istu tačku u priči, tako da će ljubitelji serija moći da vide kako različite odluke donose različite posledice. To bi teoretski značilo da bi serije mogle da traju “beskonačno”.


- Sav sadržaj biće tamo, a onda će ljudi morati da prolaze kroz njega na različite načine. To je sada eksperiment. Videćemo da li će se završiti uspešno - rekao je izvor.


"Netfliks" će navodno da testira ovaj novi format u emisijama za decu, u toku ove godine. Ako testovi završe uspešno, eksperiment će se proširiti na programe za odrasle.


Nije jasno da li "Netfliks" namerava da primeni format za postojeće serije, ili će da ga koristi isključivo za nove.


Netfliks nije prvi emiter
koji eksperimentiše sa interaktivnom televizijom.


Bi-Bi-Si je 2014. godine, pokrenuo interaktivnu epizodu svoje serije "Naš svetski rat", koja je gledaocu davala kontrolu nad izborima kaplara Artura Foulkesa koje je morao da donese kako bi završio svoju misiju.

Kao u video igri, na ekranu
su se pojavila dugmad kada je bilo potrebno da gledalac donese odluku koja će da utiče na dalji rasplet.


Komentarišući novinu koju je ta serija donela, Bi-Bi-Si je rekao da je ideja bila da se pomogne gledaocu da shvati "kako strateške odluke u žaru borbe zaista znače razliku između života i smrti".