Reakcije na novi Poslovnik Narodne skupštine RS: Opozicija tvrdi da se “sahranjuje demokratija”, vladajući da se uvodi više reda

R.S.

utorak, 30. 06. 2020. u 17:11

Реакције на нови Пословник Народне скупштине РС: Опозиција тврди да се “сахрањује демократија”, владајући да се уводи више реда

Foto: SKupština RS

Smanjuje se vreme replike, kvorum, određuje trajanje pretresa po tački dnevnog reda
POSLANICI Narodne skupštine Republike Srpske počeli su danas raspravu o dugo očekivanom predlogu novog Poslovnika skupštine Srpske.

Opozicioni poslanici ocenjuju da je novi poslovnik “sahrana demokratije”, dok iz poslaničkih klubova koji čine vladajuću većinu, tvrde da će on doneti više reda i efikasniji rad parlamenta.

Predsedavajuća Zakonodavnog odbora NSRS Dušica Šolaja je ukazala na praksu u okruženju, te navela da svaki od parlamenata u okruženju sadrži neko od rešenja koje je uvršteno u predlog ovog Poslovnika u Republici Srpskoj.

Podvukla je da je cilj unapređenje rada i povećanje eikasnosti, te uklanjanje nedostataka u važećem poslovniku uz kontinuirano čuvanje diginiteta ove institucije.

Navela je da su svi poslanički klubovi u nekoliko navrata dobili radni materijal, te imali mogućnost da dostave sugestije i predloge.

Predsednik skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović je ukazao na važnost saradnje poslanika i rukovodstva parlamenta.

-Jadna je ona skupština koja se oslanja samo na amandmane, članove, ako nema razumevanja i zajedničkog cilja - istakao je Čubrilović.

Opozicionari, međutim, tvrde da se novim poslovnikom uvodi diktatura u ovaj zakonodavni dom.

-Kada isterate demokratiju iz parlamenta, naći ćete je na ulici - kazao je šef Kluba SDS-a Miladin Stanić.

Poslanik Nebojša Vukanović (SDS) smatra da se u novom poslovniku trebalo limitirati vreme za govor gostiju u skuštini RS.

Poslanik Draško Stanivuković (PDP)je izjavio da je ovo “potapanje poslednjeg bastiona demokratije”, te najavio sve “demokratske vidove borbe”.

Neke od novina u novom Poslovniku NSRS su da je vreme za pretres po tački dnevnog reda ograničeno. Kolegijum Narodne skupštine utvrđuje maksimalno vreme trajanja pretresa po tački dnevnog reda i raspoređuje ga na klubove poslanika i poslaničke grupe, u okviru redovne rasprave, a srazmerno broju poslanika. Takođe, smanjuje se vreme replike, kvorum i drugo.


Komentari (2)

Epikurejci

30.06.2020. 17:20

Skupština nije vlasnistvo ni jedne vlasti. Ona pripada svim prošlim, sadašnjim i budućim poslanicima koji su zahvaljujuci glasovima gradjana dobili pravo i obavezu da ih zastupaju u opstu korist društva koje je iznad svakog pojedinca. Za promene pravila su sve vlasti dužne da konsultuju sve poslanike koji po pravilima treba da posluju i štite interes gradjana od bilo čije samovolje.