Srpski logoraši kao živi štit mučki poubijani i izranjavani: Ni posle 28 godina nema pravde za žrtve Hrvata (FOTO)

N. ĐURIĆ

petak, 19. 06. 2020. u 18:04

Српски логораши као живи штит мучки поубијани и израњавани: Ни после 28 година нема правде за жртве Хрвата (ФОТО)

Parastos i polaganje venaca kod spomen ploče nekadašnjeg logora u Derventi Foto: N. Đurić

Istureni ispred cevi, kopajući rovove, ubijeni su Nenad Panzalović, Željko i Rade Bokur, Vujadin Ljubojević, Savo Pavlović, Dragan Grbić, Miro Jovičić i Milorad Gunjević
NEMA pravde, ni posle 28 godina, za srpske mučenike iz takozvanog „živog zida“, koje su na derventskom području svirepo poubijali i ranjavali pripadnici hrvatskih jedinica. Istureni ispred cevi, kopajući rovove, ubijeni su ratni zarobljenici: Nenad Panzalović, Željko i Rade Bokur, Vujadin Ljubojević, Savo Pavlović, Dragan Grbić, Miro Jovičić i Milorad Gunjević.

Služenjem parastosa i polaganjem venaca ispred spomenika na raskrsnici puteva Gornja Lupljanica-Velika Sočanica-Dažnica (Tomasovo Brdo), danas je obeležena 28-godišnjica te jedne od najužasnijih pogibija u prošlom ratu.

Drago Knežević, predsednik Udruženja ratnih logoraša Derventa podsetio je da je na današnji dan 1992. godine 15 logoraša odvedeno da kopaju rovove na Tomasovom brdu, iznad Dervente, gde ih je osam poginulo, a sedam teško ranjeno.

-Oni su dovedeni na prvu borbenu liniju da kopaju rovove iz logora koji su, upadom Vojske Hrvatske preko Save a potpomognute domaćom hrvatsko-muslimanskom koalicijom, već bili ranije formirani na području derventske opštine. Dreventski i Srbi iz susednih opština su u tim logorima stravično mučeni i ubijani. Ali, ovaj zločin na Tomasovom brdu, gde su srpski logoraši istureni kao živi štit i potom mučki poubijani i izranjavani, spada u red najmorbidnijih i najkrvoločnijih-ogorčen je Knežević.

On podseća da se derventsko udruženje logoraša do sada u više navrata obraćalo Tužilaštvu u Doboju sa pitanjem šta se čeka sa kažnjavanjem naredbodavaca i izvršioca zločina nad Srbima na Tomasovom brdu, kao i drugim ovdašnjim stratištima.

Polaganje venaca za mučenike na Tomasovom brdu Foto: N. Đurić

-Iz dobojskog tužilaštva nisu se udostojili čak ni odgovor da nam pošalju. Ponovo ćemo se obratiti sa zahtjevom da se prvadi privedu svi počinioci ovog bez presedana zločina ne samo u proteklom ratu-kategoričan je Knežević.


PREDMETI O SRPSKOM STRADANjU ČAME U TUŽILAŠTVIMA

PARASTOS je, uz polaganje venaca i palenje sveća kod podignute spomen-ploče na sadašnjem Centru za kulturu, služen i za Blagoja Đuraša i Čedu Ćudića, svirepo pogubljene zarobljenike u bivšem Domu JNA u Derventi.

-Krvolok Azra Bašić, za klanje moga oca Blagoja, osuđena je na 14 godina robije, ali porazna i nedopustiva je činjenica da ni pose 28 godina još niko nije odgovarao od komandanata tadašnjeg logora u Domu JNA. Poput, recimo, Željka Pudića komandanta vojne policije, zatim Zlatka Majića komandanta 103. brigade HVO. Užasno je da predmeti o njihovim i zločinima ostale njihove sabraće godinama čame u Tužilaštvu BiH, ali i u Republici Srpskoj, tačnije u dobojskom tužilaštvu-ogorčen je Slaviša Đuraš, sin mučenika Blagoja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije