Predsedništvo DNS jednoglasno je zaključilo da nije postojao nijedan razlog za smenu ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejle Rešić.

Iz DNS ističu da je Rešićeva odlično radila svoj posao u tri saziva Vlade Republike Srpske.

Smena Lejle Rešić je poslednja smena kadrova DNS koju ćemo prihvatiti, saopšteno je iz DNS.

Generalni sekretar DNS Darko Banjac rekao je da je Predsedništvo stranke na sednici odlučilo da traži sastanak sa SNSD jer još nije stiglo objašnjenje zašto je smenjena ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić, koja je njihov kadar.

On je poručio da je DNS jedinstven i sve odluke treba da donesu hladne glave, ali i naglasio da je u politici sve moguće, pa i to da napuste koaliciju.

Ranije danas Vlada Republike Srpske razrešila je Lejlu Rešić sa funkcije ministarke uprave i lokalne samouprave RS na kojoj je bila skoro 10 godina, saopšteno je iz Vlade RS i poručeno da će ovu funkciju do izbora novog minstra obavljati Zlatan Klokić, ministar za ekonomse integracije.

Lider DNS Nenad Nešić kaže, za "Novosti", da nema zvanično obrazloženje zbog čega je Vlada razrešila Rešićevu koja je član DNS. On kaže da će o daljim koracima DNS biti reči na sednici Predsedništva, kada će razmatrati odnose unutar koalicije.

- Prvenstveno je reč o odnosima sa SNSD. Mi ćemo na toj sednici doneti odluku kako dalje funkcionisati u koaliciji i da li ćemo i dalje biti deo vladajuće koalicije - naglasio je Nešić.

Prema nezvaničnim informacijama bliskim vladajućoj koaliciji u RS, spekuliše se o tri moguća razloga za smenu ministarke Rešić. Prema jednoj od verzija, smenjena je jer njenim radom nije bio zadovoljan premijer Radovan Višković. Prema drugoj, smena je došla jer deo partijskih kolega iz DNS nije bio zadovoljan njenim radom u Vladi RS. Ove primedbe su se pojačale nakon što je Nešić od Marka Pavića preuzeo lidersku poziciju u stranci čiji je Rešićeva kadar.

Prema trećoj teoriji, do smene Lejle Rešić došlo je nakon što je DNS u Prijedoru izbacio SNSD iz vladajuće koalicije na nivou grada a u istu ubacio SDS.

Pošto je Milorad Dodik, lider SNSD, nedavno izjavio da očekuje od koalicionih partnera da na lokalu ne prave dogovore sa SDS i PDP, ovo se može smatrati kao kažnjavanje DNS zbog poteza u Prijedoru, odakle je, inače, Lejla Rešić.KARIJERA

Rešićeva je za ministarku uprave i lokalne samouprave RS izabrana 29. decembra 2010. godine kao član vlade Aleksandra Džombića, a na tu funkciju je kasnije birana i za vreme mandata Željke Cvijanović. Na čelu tog ministarstva Rešićeva je ostala i u vladi Radovana Viškovića.