OSNOVNI sud u Prijedoru potvrdio je optužnicu protiv Dalibora Railića i Vanje Vukovića iz tog grada kojom se terete za ranjavanje Mihajla Stupara, koga su više puta izboli nožem po telu.

Optužnicom obojica se terete za nanošenje telesnih povreda opasnim oružjem, za koje je zaprećena novčana ili kazna do tri godine zatvora.

Napad se dogodio 22. juna 2018. godine, a u optužnici se navodi da su optuženi sreli Stupara u kafe baru "Roma" i pozvali ga da se s njima provoza "golfom 6". Vuković je vozio, Stupar je sedeo na mestu suvozača, a Railić pozadi. Dovezli su se do šume u mestu Orlovci, gde je Vuković naglo zaustavio vozilo.

- Obojica su noževima nasrnula na Stupara. Uboli su ga u levo rame, but, nadlakticu, natkolenicu i levu stranu grudnog koša - navodi se u optužnici.

Pojašnjava se da su Railić i Vuković, tokom napada, pitali Stupara "zašto ih odaje policiji", i zašto "uvaljuje" njih i izvesnog Vladu.

- Stupar je pokušao da se odbrani od napada pri čemu je zadobio povrede leve šake i srednjeg prsta ruke - navodi se u optužnici.

Inače, svi imaju bogate policijske dosijee. Vuković je u decembru 2018. pravosnažno osuđen na pet godina zatvora jer je zajedno s Nemanjom Matijašem švercovao oko kilogram heroina. Droga je pronađena u filteru za vazduh u automobilu "pasat", u kome su zatečeni. Pre toga je odležao dve i po godine zatvora jer je 2006. godine minirao automobil tadašnjeg načelnika Sektora za suzbijanje narkotika CJB Banjaluka Gorana Mikanovića iz Prijedora.

PROČITAJTE JOŠ: U Srpskoj nema zaraženih korona virusom; Pripreme na UKC u slučaju pojave smrtonosnog mikroorganizma

Railić je osuđen na dve godine i osam meseci zatvora zbog pokušaja ubistva Nikole Vučkovića u novembru 2007. godine ispred kafića "Fratelo" u Prijedoru. Svemu je prethodila svađa, nakon koje je Railić otišao kući po pištolj "mauzer". Vratio se u kafić i u Vučkovića ispalio hitac, koji ga je pogodio u nadlakticu. Pištolj se "zakovao", pa je izašao i otkočio ga. Potom se vratio u kafić i još dva puta pucao u Vukovića, nanoseći mu prostrelne rane na obe natkolenice.


Vanja Vuković/Foto O. Matavulj


Stupar je 2015. godine hapšen u akciji "Kondor" zbog sumnje da se bavio trgovinom narkoticima.


POMILOVAO GA PREDSEDNIK

DALIBORA Railića svojevremeno je pomilovao predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović, koji mu je kaznu za pokušaj ubistva smanjio za šest meseci.