Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da osporava posetu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića BiH jer bi se to protumačilo kao podrška političkoj strukturi koja, između ostalog, osporava imovinu Srpske pravoslavne crkve.


On je rekao da je vitalni nacionalni interes Republike Srpske u tom smislu upravo potegao zbog solidarnosti sa Srbima u Crnoj Gori i SPC.


Srpski član Predsedništva BiH je rekao da su neosnovane priče opozicije da se on boji Đukanovića, jer se, kako kaže, nije plašio ni većih autoriteta u politici.


Dodik je, tokom rasprave na posebnoj sednici Narodne skupštine o njegovim izjavama kao srpskog člana Predsedništva BiH o štetnosti posete Đukanovića BiH i raspoređivanju Fronteksa na granici sa Hrvatskom, nakon što je po tim tačkama preglasan u Predsedništvu BiH, rekao da nema imovinu u Crnoj Gori.


On je podsetio da je Đukanović za vreme postojanja države Srbije i Crne Gore podržavao nezavisnost Srpske i smatrao da će sve završiti na taj način, dok sada izjavljuje nešto drugo.

Dodik je, u obraćanju na posebnoj sednici NSRS, naglasio da je u Predsedništvu BiH glasao protiv upućivanja poziva Đukanoviću da poseti BiH, jer je smatra štetnom po vitalne interese srpskog naroda.


Foto: Narodna skupština RS

- Smatram da zbog ugrožavanja srpskih nacionalnih prava u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom i njenim identitetom nije najbolji trenutak da Đukanović dobije medijsku i političku pozornicu u BiH i Sarajevu da bi je iskoristio pravdajući svoj atak na SPC i njenu imovinu, istakao je Dodik.


On je naglasio da je Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori usmeren protiv SPC, te da je Đukanović rekao inostranim centrima moći da želi da napravi pravoslavnu crkvu jer bez toga ne može da zaokruži projekat države.d

Foto: D, Pozderović


- Crnogorska vlast sačinila je ugovore sa katoličkom i islamskom vjerskom zajednicom. Navedeni zakon usmeren je na imovinu SPC, što je nedopustivo. Vlast u Crnoj Gori atakuje na imovinu SPC, dodao je Dodik.


On je dodao da je njegova ideja bila da se poseta crnogorskog predsednika odgodi u ovom trenutku.


Pročitajte još: Dodik: Crnogorska politika je antisrpska, poseta Đukanovića BiH je moralno i političko pitanje


- Ne verujem da postoji pravoslavac, Srbin koji ne poštuje snagu i molitveni karakter litija koje se održavaju od Trebinja do Banjaluke i da se ne solidariše sa pozicijom koju SPC ima u Crnoj Gori, rekao je Dodik i zatražio dvotrećinsku skupštinsku većinu koja bi podržala njegovo glasanje u Sarajevu, a samim tim i poništila odluku Predsedništva BiH u kojoj se kaže da bi Đukanović posetio BiH 2. i 3. marta.