AleksandarRadić (44) iz Čelinca, bivši aktivista SDS, osuđen je u Osnovnom sudu u Banjaluci na dve godine zatvora zbog ispaljivanja "zolje" na zgradu "Euroherca" u Banjaluci.


Presudu je izrekao sudija Dalibor Kordić navodeći da je tokom suđenja dokazano da je Radić počinio krivična dela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno posedovanje oružja, odnosno ručnog raketnog bacača "zolja".


- Ključno za dokazivanje krivice je bio nalaz veštaka koji je potvrdio da je nesporno na raketnom bacaču bio DNK optuženog - rekao je Kordić.


Optužnica Radića tereti da je 30. marta 2018. godina u 23.40 časova u ulici Bulevar Srpske vojske ispalio projektil iz ručnog raketnog bacača M80, tzv. "zolja" koji je pogodio u kancelariju "Euroherca" na devetom spratu zgrade. Projektil je probio prozor i završio u plafonu kancelarije. Eksplozije bojeve glave projektila mogla je da bude opasna po život radnika obezbeđenja Dejana Drljače koji se u tom trenutku zatekao u prizemlju zgrade. Srećom, prošao je bez povreda, a na zgradi je prouzrokovana materijalna šteta u iznosu od 29.129 maraka.


Nakon eksplozije policija je u ulici Frana Supila pronašla odbačeni lanser "zolje". Na njemu su nađeni mešani DNK tragovi više osoba, čija se dominantna komponenta poklopila sa Radićevim DNK, koji je uhapšen u oktobru 2018. neposredno pred opšte izbore u BiH.


Tokom suđenja tužilaštvo je saslušalo svedoke koji su ispričali da su u vreme eksplozije u blizini zgrade primetili "punijeg" muškarca koji je nosio duguljasti predmet. Tužilaštvo smatra da to odgovara opisu optuženog, iako su svedoci naveli da se radi o mlađem muškarcu sa dugom kosom i bradom. Odbrana tvrdi da Radić nikada nije imao dugu kosu, ni bradu...