Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da struja u Srpskoj za privrednike i građane nikada neće biti skuplja nego u Federaciji BiH.

-Već smo se izborili da naša cena za privredu bude mnogo niža nego u Federaciji. Struja za privredu u Srpskoj je 35 evra po megavat-času, rekao je Višković tokom skupštinske rasprave o Predlogu zakona o izmenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak, čiji je cilj da se podstakne razvoj tržišta dobrovoljnog penzijskog osiguranja kao posebnog oblika dugoročne namenske štednje.

PROČITAJTE JOŠ - Višković: RS opredeljena za izvorni Dejton i evropski put BiH

Višković je dodao da će Vlada nastojati da etapno dolazi do povećanja cene struje, ali da će u svakom momentu biti jeftinija nego u Federaciji.

Replicirajući na opozicione navode "da ništa nije urađeno i da vlast radi populistički", premijer je istakao da Srpska daje više od 30 miliona KM podsticaja za zapošljavanje, te da je u Republici rekordna zaposlenost sa više od 267.000 radnika.

On je rekao i da podsticaji za novoprijavljene radnike daju dobre rezultate, te da se izdvajaju višemilionska sredstva za mlade do 35 godina za otpočinjanje vlastitog biznisa.

PROČITAJTE JOŠ - VLADA DONELA ODLUKU: Preko 730.000 KM za socijalno zbrinjavanje 777 radnika u preduzećima u Republici Srpskoj

Višković je naglasio da Vlada Srpske redovno izmiruje sve obaveze.

-Mi smo možda uradili i više nego što se moglo u ovim uslovima", rekao je Višković.

On je naglasio da se plate i penzije u Srpskoj kontinuirano povećavaju u skladu sa realnim izvorima, te da bi svako volio da to bude više.

-Izdvojiti 70,80 miliona KM za sprovođenje seta zakona koji je juče razmotren i kojim će biti povećane plate radnicima u upravi, prosveti, kulturi, visokom obrazovanju, MUP-u i pravosuđu, nije populističko delovanje Vlade Srpske kako tvrdi opozicija, rekao je Višković.

On je naglasio da Vlada Srpske i nadležne republičke institucije na ustavan i zakonit način i dalje rade na reviziji diploma zaposlenih u javnoj upravi.

-Rade se provere diploma oko 35 zaposlenih, a ovih dana će se proveravati i sledeća grupa. Biće sankcionisano gde god bude ustanovljeno da je diploma lažna, rekao je Višković.