Predsednik Vlade RS Radovan Višković izjavio je danas da je Srpska opredeljena za izvorni Dejtonski sporazum i evropski put BiH, te da je sve što želi da njen stav bude uvažavan, a da se do svih promena koje budu neophodne dođe dogovorom i konsenzusom dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Koliko god želimo dobro našem narodu, jednako želimo dobro i za druga dva konstitutivna naroda u BiH. Iz Republike Srpske nikada nećete čuti stav koji ide na štetu druga dva naroda. Mi samo štitimo svoje stavove i tako ćemo raditi i ubuduće", rekao je Višković za Srnu povodom 24 godine od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prema njegovim rečima, 21. novembar je značajan datum za Srpsku jer je pre 24 godine u Dejtonu dobijen mir i priznanje Republike Srpske kao jednog od dva punopravna entiteta u BiH.

PROČITAJTE JOŠ - VLADA DONELA ODLUKU: Preko 730.000 KM za socijalno zbrinjavanje 777 radnika u preduzećima u Republici Srpskoj

"To je veoma značajno za opstanak srpskog naroda i garancija našeg bitisanja na ovim prostorima", naveo je predsednik Vlade.

Navodeći da je prvenstveno zbog intervencija visokih predstavnika došlo do značajnog odstupanja od izvornog Dejtonskog sporazuma, Višković je rekao da se zbog toga Srpska stalno zalaže za Dejton kakav je donesen, a ne njegov duh o čemu se često govori.

Višković je istakao da Srpska želi povratak na izvorni Dejton jer ne samo da je on donio mir na ove prostore, nego je omogućio i funkcionisanje dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da narodi neometano žive na ovim prostorima, uvažavaju se i poštuju.

PROČITAJTE JOŠ - Opštinama u FBiH sa većinski srpskim stanovništvom 600.000 KM od Vlade RS

"Samo ako budemo dosledno poštovali ono što je navedeno u Dejtonu imamo budućnost. Srpska je opredeljena za poštovanje Dejtona, ali i za evropski put BiH. Naše poruke su jasne. Mi uvažavamo i poštujemo Dejtonski sporazum i ustavnu strukturu BiH kakva je donesena u Dejtonu, a sve izvan toga nije prihvatljivo", kazao je Višković.

On je ocenio da su te težnje Republike Srpske značajno afirmisane i zaključcima koji su usvojeni na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

"Poenta te sednice je bila na fonu da pozovemo ostala dva konstitutivna naroda i drugi entitet da što je moguće više poštujemo izvorni Dejton, Ustav BiH i konstitutivnost naroda. Svako nametanje volje jednog naroda i pokušaj njegove dominacije nad ostala dva naroda nas ne vodi na pravi put", naveo je Višković.

On je pojasnio da Srpska ne želi ništa loše drugim narodima, već se samo bori za ono što joj pripada u BiH.

Foto D.Pozderović

"Mi želimo da budemo uvažavani i poštovani, a da do svih promjena u BiH dođemo dogovorom i konsenzusom. Ako nešto u budućnosti treba da se mijenja to se može učiniti samo dogovorom tri naroda i dva entiteta. Svaka druga želja usmjerena ka unitarizaciji BiH i nadmoći jednog naroda nad drugim narodima vodi samo ka urušavanju BiH", upozorio je Višković.

Sutra se navršavaju se 24 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Dejtonski mirovni sporazum, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Dejtonskim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH.