U NOVOM Gradu, 27. septembra, lokalna zajednica organizovaće protestni skup u znak protivljenja nameri susedne Hrvatske da se, nedaleko od ove opštine, u kasarni Čerkezovac u Dvoru na Uni u Hrvatskoj, odlaže radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško. To je potvrdio načelnik Opštine Novi Grad, Miroslav Drljača, koji je naglasio da protestni skup ima za cilj da se još jednom kaže odlučno - NE odlaganju nuklearnog otpada, nedaleko od ove opštine i unskog sliva, što bi moglo da ima kobne posledice.

- Naša namera je da još jednom jasno i nedvosmisleno ukažemo da je za građane Novog Grada i susednih opština, sa obe strane reke Une, neprihvatljiva lokacija Trgovska gora, mikrolokacija Čerkezovac. Na protest na Trgu Mladena Oljače biće pozvani ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS Srebrenka Golić, poslanici u parlamentu BiH, predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona i nevladinog sektora, i načelnici i gradonačelnici susednih opština i gradova sa obe strane reke Une - izjavio je Drljača.


PROČITAJTE I: PROČITAJTE I: Revizija zanimanja u Republici Srpskoj: Da se nastavni planovi i programi prilagode potrebama privrede


Drljača smatra da je krajnje vreme da se potvrdi jedinstven stav po tom pitanju i da nakon 20 godina istrajavanja i protivljenja namerama Hrvatske, ne dozvole podele po bilo kojoj osnovi, naročito na prikupljanju jeftinih političkih poena.PRETNjA ZA 230.000 LjUDI

PREMA mišljenju ekoloških stručnjaka, izgradnja nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore u opštini Dvor, mogla bi potencijalno direktno da ugrozi oko 230.000 ljudi s obe strane granice, i u BiH i u Hrvatskoj. Blizina tog odlagališta ugrozila bi i reku Unu, ali i pitku vodu na tom području.