Ревизија занимања у Републици Српској: Да се наставни планови и програми прилагоде потребама привреде

Д.Л.

11. 09. 2019. у 15:28

Ревизија занимања у Републици Српској: Да се наставни планови и програми прилагоде потребама привреде

Предраг Дамјановић ,фото глассрпске

Највећа реформа у средњем усмереном образовању биће уколико у наредном периоду дођемо до адекватног списка нових занимања за која ђеца треба да се школују, рекао је Тривић
Први састанак представника радних група за ревизију и стандардизацију занимања по струкама одржан је данас у Бањалуци с циљем да се наставни планови и програми у средњим школама прилагоде потребама привреде.

Директор Републичког педагошког завода Српске Предраг Дамјановић рекао је пре почетка састанка да је потребно утврдити методологију рада израде стандарда занимања, којој претходи и израда профила занимања.

- Радним групама, којх има 13, данас ћемо представити динамику рада, те ћемо сваких 10 дана од њих очекивати извештаје о томе шта је урађено, односно како су дефинисани профили занимања, а радићемо и на ревизији занимања, јер има пуно оних која су ишчезла и не постоје, рекао је новинарима Дамјановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -РС: Корак ближе објављивању диплома!

Он је појаснио да ће радне групе, у које су осим професора средњих школа и факултета, укључени и представници Републичког педагошког завода, Уније удружења послодаваца, Привредне коморе Српске, Занатско-предузетничке коморе и Завода за образовање одраслих, имати слободу и да поједина занимања споје у једно, уколико за то постоји могућност.

- Циљ нам је да дођемо до оптималног броја занимања која су неопходна за развој привреде Републике Српске, а план нам је да сав овај посао урадимо до почетка новембра како би Министарство просвете и културе Српске донијело Уредбу о стандардима занимања, те документ био послат министрима на усвајање, рекао је Дамјановић.

Он је напоменуо да ће паралелно са Уредбом бити донесена и нова уписна политика за наредну школску годину, као и измене и допуне наставних планова и програма за занимања за која је процењено да треба да остану у Републици Српској.
Представник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић изразио је задовољство што је Српска кренула у озбиљну реформу образовања, како би било заустављено или бар смањено школовање профила ученика која нису потребна тржишту рада.

- Највећа реформа у средњем усмереном образовању биће уколико у наредном периоду дођемо до адекватног списка нових занимања за која ђеца треба да се школују, рекао је Тривић.

Он је навео да су на тржишту рада највише потребни профили у производњи, али и да осим повећања броја тих, треба смањити и одређене профиле ученика који нису потребни тржишту рада.

- Овде није реч о нашим жељама, него о потребама тржишта јер имамо ситуацију да у Бањалуци имамо Технолошку школу у којој се образују хемијски техничари иако више не постоје фабрике као што је `Инцел`, `Унис` и друге, рекао је Тривић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације