Bošnjaci gurnuli BiH u blokadu

S. MIŠLjENOVIĆ

utorak, 20. 08. 2019. u 06:02

Бошњаци гурнули БиХ у блокаду

Sednica Predsedništva BiH Foto Predsedništvo BiH

Političari iz Sarajeva ne odustaju od ucena oko prihvatanja puta Bosne i Hercegovine ka NATO; Dodik: U dokumentu mnogo nametnutnih, iznenada upisanih rešenja koja ne dolaze u obzir

Bošnjački političari iz Sarajeva i definitivno su juče poručili da nema podrške imenovanju mandatara za Savet ministara BiH, a to bi trebao da bude Zoran Tegeltija iz SNSD, ako Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH ne podrži Godišnji nacionalni plan BiH za NATO (ANP). Ovim su bošnjački politički lideri nastavili politiku ucena prema Republici Srpskoj i, kako stvari stoje, produžili krizu formiranja vlasti nakon izbora održanih još u oktobru prošle godine.

PROČITAJTE JOŠ - SIPA: Preduzete potrebne mere u vezi sa pretnjama Dodiku

Ukoliko ne bude formiran Savet ministara BiH, neće raditi ni Parlament BiH, što znači i da će u narednom periodu BiH imati blokadu i izvršne i zakonodavne vlasti! Kako bi utvrdili jedinstven stav, uoči današnje dve sednice Predsedništva BiH, u Sarajevu su se juče sastali Bakir Izetbegović, predsednik SDA, Šefik Džaferović, bošnjački član Predsedništva i Željko Komšić, predsedavajući Predsedništva, i to odmah nakon što se Komšić sastao sa ambasadorima SAD i Velike Britanije u BiH.

Nakon ovog sastanka, Izetbegović je poručio da ukoliko srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ne podrži ANP, neće biti ni mandatara.

S druge strane, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je dobra atmosfera nakon sporazuma trojice stranačkih lidera o formiranju vlasti u zajedničkim institucijama BiH urušena time što je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić sazvao redovnu sednicu čija je jedna od tačaka dnevnog reda - godišnji nacionalni program za NATO.

- Ta dobra atmosfera urušena je Komšićevim odranije poznatim zahtevima. Tražio sam da bude zakazana vanredna sednica da bismo operacionalizovali taj stranački sporazum, ali je on smatrao da pre toga treba da zakaže redovnu sednicu, što je njegovo pravo kao predsedavajućeg - rekao je Dodik novinarima u Doboju.

Prazne stolice u Savetu ministara BiH Foto AVAZ

On je podsetio da je bio protiv dnevnog reda koji je predložio Komšić, a za koji je bio i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

- Imamo situaciju u kojoj se sve bespotrebno dodatno usložnjava. Mogli smo ostati u kapacitetu sporazuma koji je trebalo primeniti da institucije BiH mogu da krenu napred. Neko je izabrao drugi način i epilog je poznat - ja neću da glasam za taj godišnji nacionalni program za NATO jer u njemu ima mnogo netačnosti i paušalnih ocena i mnogo nametnutih, iznenada upisanih reformi koje bi trebalo da prođu, kao što je novo otvaranje procesa reformi policije i drugo. To ne dolazi u obzir - napomenuo je Dodik.

Inače, danas su u Sarajevu planirane dve sednice Predsedništva BiH. Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", ukoliko dođe do preglasavanja Dodika na prvoj sednici oko ANP, vrlo je moguće da srpski član Predsedništva zatraži i zakazivanje sednice Narodne skupštine RS zbog narušavanja vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske.

Foto RTRS

PROTIV MEŠANjA STRANACA

DODIK je komentarišući sastanak Komšića i stranih ambasadora rekao da svi mogu da se sastaju sa kim hoće i razgovaraju o čemu hoće.

- Ja sam protiv bilo kakvog mešanja stranaca u bilo koje procese, ali je partnerstvo svakako moguće - poručio je Dodik.

PRETNjE DODIKU

IZ Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) poručeno je da su preduzeli potrebne mere na utvrđivanju činjenica u vezi sa pretnjama smrću Dodiku izrečenim u komentarima na portalu BN televizije i o preduzetim merama obavestili Tužilaštvo BiH.

- Nastavljamo aktivnosti na utvrđivanju svih relevantnih činjenica u konkretnom slučaju, ali radi zaštite preduzetih i planiranih mera, ne možemo otkriti više detalja - saopšteno je iz Agencije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Анти Антифа

20.08.2019. 06:37

Република Србска нема шта да тражи у заједници са тзв.бопњацима и хрватима који су у 20. веку три пута починили геноцид над Србима

Momak

20.08.2019. 07:09

Nisu bosnjaci kumovali ovome.Glavni lik za otvorene probleme je Dodik i njegova stranka.Nece da provode usvojene zakonske procese a zele vlast.To je prava istina.

barakuda

20.08.2019. 13:11

@Momak - Kakve zakonske procese, otvorena nesrećo. Nema zakona koji Srbe može uvući u NATO, bato.

Aco

20.08.2019. 07:17

Rastanak je naj bolje resenje za sve.Srboma srpsko, hrvatima hrvatsko i muslimanima, muslimansko pa da zivimo kao dobre komsije.Ovako moze sto godina i jedino politicarima odgovara ovakvo stanje dok narod nema posla ni novca.

Stani malo...

20.08.2019. 12:14

Dodik je jedini koji sve gradjane bosne i hercegovine gura u blokadu! Vučić i Putin, okreču Dodika kako im odgovara, a on se smatra nekim borcem! Marioneta na daljinski bez svoga obraza i sopstvenog misljenja!

буки

20.08.2019. 12:57

Сви лобисти, коментатори и силеџије који гурате Србе у Нато, запамтите једном за свагда : СРБИ НИКАД НЕЋЕ ПРИСТУПИТИ ТОЈ ЗЛОЧИНАЧКОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ. Не само зато што су нам убијали децу и уништили државу, него зато што ми нећемо да убијамо туђу децу и уништавамо друге државе. Јасно ли је, или треба још 1.000 пута да вам се понови?!?

Ej bre

21.08.2019. 07:46

@буки - Govori za Srbiju šta oćeš, a RS-a i BH-a opstavi na miru, pusti kraju.

KOMŠIĆEV CIRKUS

20.08.2019. 14:33

Predsedništvo BiH je postalo Komšićev cirkus. EBERBEĆKE; EBERTUTE : DAJTE NAM NATO - DAĆEMO VAM TEGLETIJU.

РОБИА

21.08.2019. 03:34

Daj da budemo komshije,pa onda da vidimo gde smo. Pa da ! Nego shta !