U Banjaluci arhiva sa ratnim dokumentima

S. MIŠLjENOVIĆ

30. 07. 2019. u 06:33

У Бањалуци архива са ратним документима

Arhiva Republičkog centra / Foto D. Pozderović

Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina RS završava projekat. Kojić: Haški tribunal ne želi da pošalje dokumentaciju RS, a istu ustupio Sarajevu. Za Srpsku očigledno važe drugi aršini

U BANjALUCI će do kraja godine biti otvoren Informativni centar sa ratnom arhivom, a kako bi svi građani koji žele da pronađu informacije o proteklom ratu na području BiH, mogli da se na jednom mestu informišu.

Iako je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, prilikom realizovanja te ideje nameravao da uspostavi saradnju i sa Haškim tribunalom i da se dobiju dokumenta sa suđenja, a koja nemaju oznaku tajnosti, do saradnje nije došlo uz sve napore iz Republike Srpske, kaže, za "Novosti", Milorad Kojić, direktor Republičkog centra.


PROČITAJTE JOŠ: SPORAZUM O SARADNjI: U uvođenju dualnog obrazovanja primeniti iskustva iz Nemačke

On kaže da je ideja bila da građanima bude dostupna i arhiva o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), isto kao što već postoji u Sarajevu u informacionom centru.

- Već smo imali četiri urgencije prema Haškom tribunalu da nam dostave dokumentaciju. Povodom toga prošle godine, krajem maja, u Istočnom Sarajevu imali smo i sastanak sa ljudima iz Tribunala, gde smo još jednom zatražili da nam ustupe dokumentaciju. Evo, prošla je godina dana, a nisu nam ni odgovorili na naše zahteve - ističe Kojić.

On dalje kaže da se očigledno uzalud obraćaju Tribunalu i dodaje da više neće čekati na Tribunal, već da će krenuti u realizaciju osnivanja centra sa svojom dokumentacijom i arhivom, koja je veoma obimna i sadrži mnoge zanimljive podatke.

Kojić dalje kaže i da je u čitavoj priči veoma loše od strane Tribunala što je odmah ustupio dokumentaciju Sarajevu, kad su je tražili za otvaranje svog informacionog centra, i da je isti otvoren još prošle godine, dok za Banjaluku očigledno važe drugi aršini.

- Mi želimo da u Banjaluci bude ovaj centar i definitivno ćemo ga otvoriti sa dokumentacijom iz Haga ili bez nje. Dobili smo od grada i prostor u blizini Palate predsednika RS. Sramota je da 18 meseci pokušavamo da uspostavimo komunikaciju sa Haškim tribunalom za određenu dokumentaciju i da nas ignorišu i čak neće ni da nam odgovore na naše molbe. Republički centar ima obilnu dokumentaciju i arhivu i ona će biti dostupna u centru svim građanima koji žele da pogledaju ovu dokumentaciju - ističe Kojić.

Milorad Kojić

Prema njegovim rečima kada se govori o rešavanju statusa haške arhive, ona je veoma bitna za Republiku Srpsku, jer je stav iz RS da svi dokumenti koji njoj pripadaju treba da joj se vrate.

PROČITAJTE JOŠ: Verhazova: Testiranje na hepatitis važno zbog ranog otkrivanja bolesti

HAŠKA SUDNICA

U SARAJEVSKOJ Vijećnici polovinom prošle godine otvoren je Informativni centar o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji sadrži arhivu i omogućava građanima elektronski pristup mnogim dokumentima. Prilikom otvaranja tog centra u Sarajevu, uspostavljena je i originalna sudnica Haškog tribunala, koju je MKSJ donirao gradu Sarajevu.

Ceremoniji otvaranja Centra u Sarajevu, između ostalih, prisustvovala je i šefica kabineta predsednika Mehanizma za međunarodne krivične sudove Gabrijela Mekintajr, dok je sudija Fausto Pocar dobio specijalno priznanje zbog zalaganja za formiranje Centra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

milan

31.07.2019. 15:47

Kada ce Republika Srpska dobiti dokumentaciju iz Haga, koju ceka 18 meseci. Zar nisu svi isti ili je to neka vrste osude, kao sto sudite generalu Ratku Mladicu sto je vezao NATO vojnike za eventualne objekte dejstva, kako bi sprecio NTO avijaciju da dejstvuje po njima. Pa normalno, on je bio komandant, a ne politicar, sta ste ocekivali. Kako ste samo snishodljivi bili kad ste trazili oborene pilote. Strasno