U TREBINjSKOJ Hitnoj pomoći poslednjih dana suočeni su sa sve većim brojem građana koje ujedaju zmije, a prilikom poslednje intervenicije desila se nesvakidašnja situacija.

Hitna pomoć dobila je poziv da je u rejonu Trebinjskih brda ženu ujela zmija šarka, a sreća u nesreći se dogodila kada je žena prelazila iz privatnog vozila u kola Hitne pomoći. Tom prilikom ona je stala na još otrovniju zmiju - poskoka, i pravo je čudo da je i on nije ujeo.

- Ekipa na čelu sa dr Vaskom Kovačem je odmah po pozivu krenula na teren. Susreli su automobil, koji je prevozio ženu, i u momentu, kada je pacijentkinja trebalo pređe u drugo vozilo, ona je opet nagazila zmiju, ali ovog puta poskoka. Zaista nesvakadišnja situacija, ali i dodatni šok za pacijenta, koji se uspešno opravlja u Bolnici Trebinje - rekao je dr Saša Borjan iz Hitne pomoći Trebinje.

Pročitajte još - U blizini Loznice muškarca ujela šarka

Iako godišnje u trebinjskoj Hitnoj pomoći imaju oko osam intervencija zbog ujeda otrovnih zmija, u poslednjih sedam dana zabeležena su tri slučaja, među kojima i slučaj dečaka od tri i po godine. Verovatno zbog vremenskih prilika, došlo je do najezde zmija u ovom periodu, za razliku od prethodnih godina, kada su zmije aktivne na proleće i krajem avgusta.

- U proteklih sedam dana imali smo tri ujeda zmije, od toga dva pacijenta ujela je šarka, a jednog, prema njegovim rečima, poskok. Među tim pacijentima je bilo dete, dečak od tri i po godine, kojeg je u selu Grab ujela šarka za prst, a druga dva pacijenta primljena su u Hitnu pomoć i dobila su serum i adekvatnu terapiju - dodao je Borjan.

Dr Borjan ističe da prilkom ujeda najpre treba napraviti podvezak dva centimetra iznad mesta ujeda.

Pročitajte još - JEZIVO: U gradu se pari 70.000 zmija (VIDEO)

- Najbolje je podvezati ranu bilo čime, majicom ili nekim komadom odeće. Nakon četiri-pet minuta taj podvezak mora da se popusti, da ne bi došlo do gangrene, a drugo što je veoma važno je da se pacijenti ne smeju kretati - naglasio je Borjan i dodao da su najčešće greške isisavanje otrova i rasecanje na mestu ujeda.

Dr Saša Borjan

SERUM

U HITNOJ pomoći u Trebinju ističu da imaju dovoljne količine seruma i napominju da se on daje isključivo u zdravstvenim ustanovama, osim u hitnim situacijama, zbog opasnosti od alergije na serum.