Učenicima od septembra omogućena praksa kod poslodavaca

D. Lalić

petak, 28. 06. 2019. u 20:13

Ученицима од септембра омогућена пракса код послодаваца

Depositphotos

Privrednici dobijaju stručnu snagu, a maldi šansu za posao i ostanak
Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i direktor Zanatsko-preduzetničke komore Srpske Jovica Bratić potpisali su u Banjaluci Sporazum o saradnji u okviru projekta "Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju".

Trivićeva je rekla da realizacija programa učeničke prakse počinje u septembru, a da se više od 20 kompanija prijavilo da učestvuje.

Ona je naglasila da to dokazuje da privrednici žele da se uključe u ovaj program i da imaju kvalifikovanu radnu snagu, odnosno stručne ljude, koji će moći da, s jedne strane, razvijaju poslove, a, s druge, da utiču i na razvoj privrede Srpske.

PROČITAJTE JOŠ - Trivić: Svim đacima biće obezbeđeni uslovi za nastavu

Trivićeva je navela da je pre potpisivanja sporazuma održana sednica Tripartitnog vijeća na kojoj je razmatran i usvojen projekat "Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju". - Za nas je važan svaki partner koji učestvuje u razvoju privrede Srpske. Ranije smo potpisali sporazume sa Privrednom komorom i Unijom udruženja poslodavaca, a danas sa Zanatsko-preduzetničkom komorom, koja okuplja veliki broj subjekata i zapošljava veliki broj ljudi, rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.

Prema njenim rečima, cilj je da učenici imaju kvalitetnu praksu kod poslodavaca, ali da obavljajući praksu imaju i određene naknade jer je to najbolji stimulans kako cijeniti određeno zanimanje.

PROČITAJTE JOŠ - Digitalizacija dela udžbenika za lakše đačke torbe

Trivićeva je naglasila da će se uvođenjem mentora i kooordinatora i samih preduzetnika i zanatlija dobiti pravi model, odnosno dobro obučeni kadrovi za buduća zanimanja, a najbolji kadrovi će po završetku prakse imati priliku da ostanu na radnim mestima.

-Ovde nije reč samo o kadrovima koji su srednje stručne spreme, već su kvalitetni i idu dalje, jer današnje potrebe na tržištu rada diktiraju prostor za sve. Sada dolaze rezultati onog što smo počeli pre šest meseci. Nakon prvog upisnog kruga u srednje škole vidimo povećanje interesa upravo za smerove i zanimanja za škole koje su profilisane u metalskoj, drvnoj i tekstilnoj insustriji, kao i za zanate koji su potrebni na tržištu rada, rekla je Trivićeva.

Ona je navela da je zajedničkom saradnjom sa partnerima ukazano na ozbiljne namere da mladi ljudi dobiju šansu, a da poslodavci imaju kvalitetne kadrove da bi mogli da razvijaju svoje delatnosti.

Trivićeva je rekla da je na sednici Veća donesen i zajednički program do kraja 2020. godine koji se odnosi na razvoj stručnog obrazovanja kod poslodavaca sa svim fazama, a uključuje reviziju i standardizaciju zanimanja koja treba da bude završena do kraja ove godine. Ona će sadašnjih 119 zanimanja revidirati i biće utvrđeno šta je poteba tržišta rada.- Moramo zajednički da se uključimo u procese i reforme obrazovanja i da ga usmeravamo u skladu sa potrebama tržišta rada, da đeca steknu znanja koja će biti upotrebljiva u praksi, da bi mogli konkurisati na tržištu rada, naglasila je Trivićeva.

Bratić je rekao da je zajednička želja Komore i Ministarstva da se zanatstvo rehabilituje, da se kod mladih probudi interesovanje za zanatska zanimanja, koja su, kako kaže, budućnost, te da je ovo način da se zaustavi odliv stanovništva.

On je pojasnio da će, prema ugovoru, zanatlije moći direktno da sklapaju ugovore sa školama da prime učenike na praktičnu nastavu, te zahvalio Trivićevoj što je reagovala veoma brzo na "eroziju zanatstva".

Prema njegovim rečima, učenici će imati priliku da budu i nagrađeni, što će im dati sigurnost i biti podstrek da se opredeljuju za zanatsku delatnost.

Dragana Kokot iz Privredne komore Republike Srpske rekla je da je važno da bude poslata poruka mladima da su zanati, odnosno srednje stručno obrazovanje nešto što daje mogućnost da se uključe u proces rada privrednih društava u kojima mogu sticati praksu, pogotovo onu za koju mogu ostvariti određenu naknadu. - To im daje šansu da sebe izgrade i da rade u veoma dobrim uslovima, navela je ona.

Prema njenim rečima, krajnji cilj je zadržati ljude na ovim prostorima, jer, kako je naglasila, i ovde ima šanse za dobar život.

Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca rekao je da je danas usvojen plan gde će u narednih 16 meseci zajedničkim aktivnostima ove tri privredne institucije, ministarstva, Pedagoškog zavoda, te stručnjaka iz drugih institucija krenuti sa sprovođenjem projekta.

To će, kao je naglasio Trivić, omogućiti promenu naziva i izbora zanimanja za koja će se deca školovati kao i ono što je za privredu najvažnije, da na kraju školovanja steknu određena znanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije