Deca sa Kosova na Ćupriji grade nove mostove prijateljstva

D. L.

20. 06. 2019. u 15:41

Deca sa Kosova i Metohije, koja borave u Višegradu, obišla su u četvrtak višegradski stari most, Gradsku galeriju i Spomen-učionicu Ive Andrića

Деца са Косова на Ћуприји граде нове мостове пријатељства

Deca sa Kosova i Metohije u Višegradu, foto SRNA

Deca sa Kosova i Metohije, koja borave u Višegradu, obišla su u četvrtak višegradski stari most, Gradsku galeriju i Spomen-učionicu Ive Andrića.

Predstavnik Turističke organizacije Višegrad Branislav Andrić rekao je da su druženje sa decom i obilazak turističkih i kulturnih znamenitosti bili veoma sadržajni, te da su deca uživala. - Deca su zadovoljna što se najbolje vidi po njihovim reakcijama i komentarima, naveo je Andrić.

Direktor Gradske galerije Slavko Tuševljak izrazio je zadovoljstvo dolaskom dece sa Kosova i Metohije u Višegrad i ovu ustanovu. - U Gradskoj galeriji trenutno je izložba radova `Rakurs` Jelene Božović Đorđević i mene, posvećena velikanima srpske književnosti, nauke i umetnosti. Đeci se izložba naročito dopala, a nadam se da će i naredne godine posetiti Višegrad, istakao je Tuševljak.

Učiteljica Aleksandra Živković iz Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Zvečanu navela je da su deca veoma zadovoljna boravkom u Višegradu i dodala da je to nezaboravno iskustvo. - Ovo su pravi mostovi prijateljstva koji za decu mnogo znače, a naročito za onu iz enklava kojima je sloboda kretanja ograničena. Mnogi od njih do škole se kreću u pratnji roditelja ili policije tako da im ovaj dolazak u Republiku Srpsku veoma znači što se najbolje vidi po njihovim licima, a i vršnjaci i porodice su ih primili odlično, rekla je Živkovićeva.

Anja Kadić iz Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Zvečanu rekla je da uživa boraveći u Višegradu, a naročito joj se svidela poseta kući Ive Andrića.

Pavle Đorđević iz Zvečana rekao je da je Višegrad jedno od najlepših mesta u kojima je bio, a naročito mu se svidio Andrićgrad.

Sara Vuletić rekla je da su joj se naročito dopali višegradska ćuprija i Andrićgrad, te dodala da je upoznala nove drugove i da je prezadovoljna gostoprimstvom porodice kod koje boravi.

Nakon obilaska turističkih znamenitosti, za decu je organizovana vožnja turističkim brodićem i vozićem.

Deca sa Kosmeta borave u Višegradu u okviru projekta "Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije